U KCCG-u fale JJ sonde: Pacijenti zabrinuti, ljekari uvjeravaju da su zbrinuti

U Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) već neko vrijeme nedostaju JJ sonde kojima se sprječavaju ili liječe zastoji u izlučivanju mokraće iz bubrega i štite njegove funkcije.

Portalu Pobjeda javila se pacijentkinja (ime poznato redakciji) koja ima problem sa kamenom u bubregu i kojoj je prije četiri mjeseca plasirana sonda zbog čega, kako kaže, ima komplikacije.

– U KCCG već duži vremenski period nemaju JJ sonde koje su neophodne prilikom uklanjanja kamena iz bubrega. Ja već imam sondu koja je plasirana u januaru i koja može biti u organizmu najduže tri mjeseca, a kod mene je već četiri jer nemaju drugu kojoj bi je zamijenili i zbog toga odlažu opstrukciju. Zbog dugog nošenja JJ sonde imam komlikacije. Nijesam jedina osoba kojoj se ovo dešava – kazala nam je pacijentkinja.

Direktor Klnike za urologiju doktor Petar Kavarić pojasnio je za portal Pobjeda da zastoj u nabavci JJ sondi traje dva mjeseca zbog problema u sprovođenju tendera koji raspisuje AU „Montefarm“, a na koje, kako kaže, Klnički centar Crne Gore ne može da utiče.

– Navedene sonde se koriste u svakodnevnom radu Klinike za urologiju Kliničkog centra Crne Gore, a naročito za stanja koja se odnose na opstrukcije – naveo je Kavarić.

On tvrdi da trenutni nedostatak JJ sondi nije doveo u pitanje zbrinjavanje pacijenata.

– One se mogu koristiti do šest mjeseci, ali ljekari, uglavnom, njihovu zamjenu vrše ranije da bi spriječili eventualne kompikacije (najčešće kalcifikati na sondi), a ukoliko se iste pojave rješavaju se ESWL tretmanom i endoskopijom – rekao je Kavarić.

Prema informacijama sa kojima raspolažu u Klinici za urologiju, isporuka JJ sondi se očekuje narednih dana.

IZVOR:
POBJEDA