12/08/2023

TV Hepi nastavlja govor mržnje

lanica Savjeta Agencije za elektronske medije Andrijana Nikolić uputila je prigovor stručnim službama Agencije “na još jedan u nizu skandaloznih intervjua emitovanog na Hepi televiziji”.

Riječ je o jutarnjem programu „Dobro jutro, Srbijo“, u kojem su učestvovali Željko Čurović, guslar i predsjednik Saveza Srba iz Crne Gore i Vesko Drašković iz Strateškog centra za vitalnost nacije.

U spornom intervjuu, emitovanom na Hepi televiziji su se, pored ostalog, mogli čuti i sljedeći navodi:

Božidar Gutić (voditelj): ,,Crnogorska nacija rođena u Jajcu. Da li može tako da se kaže?“

Vesko Drašković: ,,Očigledno da može. Čim ste vi pomenuli, da može i da neka bruka koja se stvara, ona ima tendenciju da traje i da nije bruke, gotovo da ove Crne Gore koja pravi ovakve probleme svim normalnim ljudima, ne bi bilo. Meni taj primer koji ste vi rekli liči na vanmateričnu trudnoću. Negde su nešto hteli da izneguju, ali im nije uspelo. Od toga ne odustaju. Tako da vi u Crnoj Gori imate jedan fenomen. Mi smo svi učili da je Bog stvorio svet, samo su Crnogorci stvorili Boga. I oni su tvorci, kroz komunizam, praktično nekog Boga kojem oni služe u obliku satanizma. Sada je u Crnoj Gori doživljen taj hit da mi nismo Crnogorci samo zato što smo Srbi. A da su svi oni koji nisu Srbi i koji mrze Srbe, kandidati za Crnogorce koji se među sobom ne priznaju i koje niko neće. Verovatno je dovoljno to zlo samo po sebi da odumre, da se mi puno ne bavimo njim, nego da budemo samo oprezni i da nam ne naprave veliku štetu“.

Kako je kazala Nikolić, inicijativu je podnijela zbog intervjua koji obiluje govorom mržnje prema crnogorskom nacionalnom biću i u kojem se istorija reinterpretira u cilju uzburkavanja javnosti pred lokalne izbore 23. oktobra.

Inicijativi su se, ističe Nikolić, pridružili i ostali članovi Savjeta osim, kako kaže, neregularno izabranog predsjednika Branka Boškovića, koji je bio uzdržan i prilikom nedavnog odlučivanja o zamračenju TV Pink.

Nikolić smatra da bi stručne službe AEM-a, nadležne za monitoring, trebalo da se fokusiraju na one medije koji su već bili pod sankcijama, kao što je to slučaj sa Televizijom Hepi kojoj su, odlukom Savjeta AEM-a, 8. januara ove godine, na šest mjeseci bili zamračeni formati emisije „Dobro jutro, Srbijo“, „Vikend“, „Ćirilica“ i „Poslije ručka“.

Read Previous

Izlazne ankete: Velika pobjeda desničara na izborima u Italiji

Read Next

Danas i sjutra obilne kiše i jak olujni vjetar, moguće poplave u gradovima