12/11/2023

„To što si naslijedio od predaka, zasluži da bi ga posjedovao“

Prilikom gledanja skupštinskog zasjedanja prosto mi se srce „slamalo“, kada je Milan Knežević „jadikovao“ kako su grobnice  zećanskih predaka po teritorijalnom razgraničenju u vlasništvu Opštine Tuzi! Uz to napomenu, kako su njegovi preci spasili  vladiku Danila, koga su zetski Turci i podanici na prevaru domamili i stavili na vješala, a  Crnogorci ga spasili „podmećući“ svoja pleća ispod njegovih stopala, dok se nije  sakupio otkup za njegovu glavu! Vladika Danilo zasigurno nije išao sam na ovaj prijevarni  sastanak, pa su ljudi iz njegove pratnje, a ne „zetska raja“, turski podanici, na smjene podmećali svoja pleća ispod Vladičinih stopala! O tome Petar II kaže:

„Spuštavah se ja na vaše uže,

umalo se  uže ne pretrže,

od sada smo bolji prijatelji;

u glavu mi pamet ućeraste!“

Kada su grobnice i zemni ostaci predaka u pitanju, razumijem i saośećam! Međutim, postavlja se pitanje, što Knežević ne pušti makar jednu suzu nad kompletnim crnogorskim sakralnim nasljeđem i grobnicama svih  crnogorskih predaka, koje je Dr Itan Abazdović poklonio Republici Srbiji, odnosno njenoj instituciji Crkvi Srbije! Koliko mi je poznato, Opština Tuzi se nalazi u Crnoj Gori, za razliku od Crkve Srbije koja je izvan nje!

Mali podsjetnik za Milana Kneževića:

  • Crnogorska pravoslavna (autokefalna) crkva od 1878 do 1920 je bila nadležna za Zetu u vjerskom smislu;

Nakon oslobađanja Podgorice podignute su, između ostalih:

  • Crkva svete Paraskeve 1894. Golubovci;
  • Crkva svetog Georgija, 1899. Berislavci;
  • Crkva Svete Paraskeve 1902. Grbavci…

Podaci o crkvama u Zeti nalaze u knjizi “Pedest godina na prestolu Crne Gore 1860-1910” (urednik, istoricar dr Lazar Tomanovic, predsjednik Vlade Knjazevine Crne Gore). Navedena knjiga je štampana na Cetinju 1910. u Knjaževskoj crnogorskoj drzavnoj štampariji.

Jasno je da ove „krokodilske suze“ ne sežu dalje od „foteljice“ za koju je „donji obraz“ srastao do mjere da se ne može odvojiti ni hirurškim putem!

Pročitah jedan komentar na upit da  li će bivši Cetinjanin Adžić, nakon nezapamćenog masakra podnijeti ostavku na funkciju  „prvog pendreka“  Crne Gore, u kome se kaže: „Ni Lompar nije gurnuo voz niz litice kod Bioča, pa je iz moralnih razloga podnio ostavku“!

Koji je onda problem!? Ministra očigledno ne treba mučiti; njegovo biće ne poznaje kategoriju „moral“! Ne možete zahtijevati od slijepca da gleda zalazak sunca (zalazak ljudskosti DA!) od čovjeka bez ekstremiteta da hoda!

„Svak je rođen da po jednom umre;

čast i bruka žive dovijeka!

 

Piše: Sreten Vujović

Read Previous

Vremensko odstupanje registrofona može da bude milisekunda, nikako četiri minuta i 35 sekundi!

Read Next

ANTENA M: Da li je čuvanje Manastira bilo važnije od masakra u Medovini?