Štiti li Carević interes grada ili Svetozara Marovića

Skupština opštine Budva ovlastila je prvog čovjeka grada Marka Carevića da, ukoliko ne bude zainteresovanih na drugom ročištu za prodaju imovine bivšeg visokog funkcionera DPS-a Svetozara Marovića, Opština preuzme njegovu imovinu i tako namiri dio Marovićevog duga prema njoj.Ponovljeno prvo ročište za prodaju Marovićeve imovine zakazano je tek za 27. novembar, a Marovićev dug prema Opštini iznosi trenutno, po tvrdnjama funkcionera opštine Budva – 868 hiljada eura.

Iako prvo ročište još nije ni održano, budvanski lokalni parlament je većinom glasova odbornika koalicija „Za budućnost Crne Gore“ i „Mir je naša nacija“, uz protivljenje odbornika Ure i SDP-a (DPS bojkotovao śednicu) ipak odlučio da – ukoliko na njemu ne bude zainteresovanih kupaca – na sljedećem ročištu Opština preuzme Marovićevu imovinu.

Odluka

Prema odluci koju je SO Budva donijela 11. novembra, predśednik Opštine je ovlašćen da u postupku prinudne naplate koji se vodi pred javnom izvršiteljkom Snežanom Pavličić, ukoliko ne dođe do prodaje nepokretnosti, predloži da tu imovinu preuzme Opština.

Ova odluka stupiće na snagu osam dana nakon što bude objavljena u Službenom listu.

Odluka SO Budva je krajnje neuobičajena jer prejudicira da se niko neće pojaviti kao kupac Marovićeve imovine u Krimovici po niskoj početnoj cijeni.

I otvara brojna pitanja. Prije svega: na osnovu kojih procjena ili pokazatelja je skupštinska većina u Budvi zaključila da neće biti kupaca Marovićevog zemljišta i prije nego što dođe do prvog oglašavanja prodaje?

Takođe, nejasno je kako može biti u opštinskom interesu da se umjesto punjenja opštinskog budžeta – koji je prema odluci suda Svetozar Marović oštetio za više od milion eura – Budva optereti imovinom koju niko neće da kupi!

Možda razlog leži u činjenici da je Marović u toku predizborne kampanje direktno podržao koaliciju ,,Za budućnost Crne Gore“ i nosioca te koalicije Zdravka Krivokapića pa se radi o vraćanju usluge. Carević je tokom tih izbora bio najbliži Krivokapićev saradnik, za razliku od lidera DF-a koji su bili izopšteni iz kampanje.

Ne treba, svakako, zaboraviti činjenicu da se Carevićev poslovni uspon direktno veže za Marovićevu desetogodišnju kontrolu upravljanjem Budvom.

Zato opozicija otvoreno sumnja da se neka zakulisna igra odvija u Budvi i da je riječ o vraćanju političkog duga Maroviću.

Tim prije što ovo nije prvi slučaj ,,zaštite Marovića“: po istom principu opština Budva je prije dvije godine za 225 hiljada eura preuzela hektar zemljišta u zaleđu plaže Jaz u vlasništvu Marovićevog sina Miloša.

Ako se ponovi situacija sa starijim Marovićem, opština Budva bi mogla, umjesto da za dvije godine naplate pola miliona eura od Miloša i Svetozara Marovića, pośeduje dva hektara nevrijednog zemljišta.

Slučajnost, loša procjena ili…

Imovina

Nekadašnji visoki funkcioner DPS-a Svetozar Marović bio je dužan da do 10. oktobra 2017. godine – na šta je obavezan presudom podgoričkog Višeg suda, nakon postizanja sporazuma o priznanju krivice pred Specijalnim tužilaštvom, nadoknadi štetu od 1.096.481 euro, od kojih je dio naplaćen.

Na ponovljenom prvom ročištu, na prodaji će se, kako je saopšteno iz budvanske opštine na śednici parlamenta, za 73.819,20 eura naći 1.013 kvadrata zemlje na Jazu, na koju je Marović upisan kao sukorisnik dijela. Na prodaji je i druga parcela od 589 kvadrata za 40.994 eura, a Marović je vlasnik polovine.

Na dobošu su i tri parcele, šuma u Krimovici, od 1.274, 615 i 2190 kvadrata za 15.852, 27 eura, na koje Marović ima četvrtinu vlasništva. Za 11.966 eura prodaje se i imovina u Krimovici, lokalitet Dubraljevina, gdje je Marović upisan kao vlasnik osmine – livade od 1.311 kvadrata, vikendice od 51 kvadrata, pašnjaka od 249, 182 i 250 kvadrata, šume od 3.115 kvadrata, tri vikendice od 68, 89 i 107 kvadrata i šume od 250 kvadrata.

Marović je po naredbi Tužilaštva uhapšen u decembru 2015. da bi u maju naredne godine bio pušten iz spuškog zatvora, nakon što je priznao krivicu i zaključio sporazum koji je verifikovao Viši sud, a koja ga označava kao šefa kriminalne grupe.

Nakon toga Marović odlazi u Beograd, izbjegavajući da dođe na izvršenje kazne zbog čega je i raspisana potjernica. Marović se tri i po godine bio povukao iz javnosti, sve do predizborne kampanje u kojoj je direktno podržao koaliciju ,,Za budućnost Crne Gore“.

Carević: Nije u pitanju politički već ekonomski interes

Predśednik Opštine Budva Marko Carević tvrdi u izjavi za Pobjedu da iza ovog poteza lokalnog parlamenta ne stoji nikakva politički motivisana odluka.

Carević je u izjavi za Pobjedu objasnio da Opština kao potražilac, ukoliko na prethodna dva ročišta ne bude zainteresovanih, tek na trećem može da preuzme imovinu u pola realne cijene.

– To je jedini razlog, ta ekonomska procjena. Predśednik Opštine je jedini izvršilac budžeta, pa se iz tog razloga ovlašćuje upravo on – naveo je Carević ne želeći da iznosi više detalja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code