06/03/2023

Sportisti neće dozvoliti nikome da im uzme državu

Sportisti su jedva dočekali da dobiju državu, da imaju za koga da se bore i neće dozvoliti da im je bilo ko to uzima, da mijenja zastavu i skrnavi ponose i pobjede. To je poručio ministar sporta i mladih Nikola Janović, na svečanosti povodom Dana reprezentacije.

On je naveo da je taj dan jednako sportski koliko i identitetski.

“Mi ustvari obilježavamo dan Crne Gore i njenih sportista i mladih”, kazao je Janović.

“Ne želim da vjerujem da u ovom vremenu postoje oni koji bi Crnu Goru, slavnu i slobodarsku, zemlju više kultura i vjera, poništili i u ovom stoljeću, kako je to učinjeno početkom 20. vijeka. Nećemo to dopustiti nikome, bio on pod mantijom, šinjelom ili plaštom”, poručio je Janović.

On od Dana reprezentacije očekuje da, kako kaže, bude vodilja načim sportistima u novim pobjedama.

“Posebno sam ponosan na činjenicu što je Ministarstvo sporta i mladih, poštujući rezultate i doprinos naših sportista u promociji Crne Gore u svijetu, značajno unaprijedilo njihov položaj postavivši ih na centralno mjesto u sistemu sporta, tamo gdje jedino i pripadaju. U cilju jačanja kulta crnogorske reprezentacije, zajedno sa Crnogorskim olimpijskim komitetom, Paraolimpijskim komitetom i nacionalnim savezima, mladim sportistima koji su budućnost našeg sporta, ukazali smo da slijede put svojih proslavljenih idola koji su prenosili slavu naše države u svijetu jer su oni pravi primjer ljubavi prema svojoj Crnoj Gori.“, istakao je Janović.

Ministar je dodao i da Dan crnogorske reprezentacije nije samo praznik naših sportista. Njega za ovaj praznik drže i mnogi drugi: naša omladina; naši učenici i studenti; naša dijaspora; svi dobronamjerni ljudi kojima je Crna Gora u srcu, te svi oni koji su se radovali uspjesima crnogorske reprezentacije i u ovoj i u minulim godinama, diveći se našim sportistima koji su imali snage da sportski nadjačaju i mnogo moćnije suparnike.

„Naš veliki Veljko Vlahović, Crnogorac i narodni heroj, a prije svega čovjek i patriota, zapisao je: „Nositi neprekidno u sebi Crnu Goru znači i dar i prokletstvo…“ Takvu Crnu Goru nosio sam i sam u njedrima, kao sportista i kapiten reprezentacije, a i danas ništa manje – kao dio kolektiva koji se za njen i napredak svih njenih građana bori demokratskim sredstvima. Zbog toga ne želim da vjerujem da u ovom vremenu postoje oni drugi – koji bi Crnu Goru, slavnu i slobodarsku, zemlju više kultura i više vjera, poništili i u ovom stoljeću, kako je to učinjeno početkom XX vijeka. Sportisti su jedva dočekali da dobiju svoju državu, da imaju za koga da se bore, i oni neće dozvoliti da im je bilo ko uzima, da joj mijenja zastavu, da joj skrnavi ponose i pobjede!“, zaključio je Janović.

Na svečanosti je uručena nagrada za izuzetan doprinos promociji Crne Gore u svijetu za 2019. godinu našem košarkaškom reprezentativcu Nikoli Vučeviću od strane predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, dok je ministar Janović uručio nagrade perspektivnim sportistima za 2019. godinu.

 

Read Previous

Uhapšen zbog širenja dezinformacija o koronavirusu

Read Next

IJZ predlaže zatvaranje škola, rad od kuće…