09/22/2023

SPC održala liturgije u više crnogorskih gradova uprkos zabrani javnih okupljanja

Jutros je u Podgorici, Nikšiću, Baru, Bijelom Polju i više crnogorskih gradova Srpska pravoslavna crkva držala liturgiju za vjernike i time prekršila zabranu javnih okupljanja u Crnoj Gori.

Kako javljaju izvještači Pobjede, vjernici su ispred hramova stajali u redovima, poštujući razmak od dva metra, ali su tokom pričešća svi koristili – jednu istu kašičicu.

Iako je na ovaj način povećan rizik od zaraze tokom epidemije korona virusa, očito je da sveštenici SPC svjesno ignorišu upustva Nacionalnog biroa, Vlade Crne Gore i svih nadležnih institucija…

Izvjesno je, na žalost, da država Crna Gora toleriše bahato ponašanje Srpske pravoslavne crkve, iako su baš u susjednoj Srbiji registrovani slučajevi zaraze korona virusom sveštenika srpske crkve.

Prema informacijama srpskih medija, vladika valjevski SPC Milutin sinoć je kolima hitne pomoći iz Valjeva prebačen u Beograd na kliniku jer ima povišenu temperaturu i malaksalost pa se sumnja da je inficiran virusom. Inače, korona virus je potvrđen kod dvojice sveštenika Eparhije valjevske, dok je vladika Moilutin prisustvovao brojnim događajima u parohiji.

Jutros je posebnu pažnju srpskih medija izazvala liturgija u Novom Sadu gdje su se vjernici pridržavali mjere o socijalnoj distanci, ali su, kao i u Crnoj Gori, pričešće uzimali iz iste kašičice.

Poput zvanične Podgorice, ni vlasti u Srbiji nijesu reagovale na ovakvo ponašanje sveštenika SPC.

Foto: Prva TV skreenshot

Izvor: pobjeda.me

Read Previous

ODT preduzima mjere povodom tekstova “Vijesti” i “IN4S”

Read Next

Novi slučajevi korona virusa u Crnoj Gori