12/11/2023

SPC i Glavni grad: Neophodna izgradnja podzemnih garaža kod Hrama

Mitropolit crnogorsko primorski Joanikije bio je danas u Skupštinu Glavnog grada Podgorica, gdje je razgovarao sa predsjednicom gradskog parlamenta Jelenom Borovinić Bojović.

Sastanku su pored Borovinić Bojović prisustvovali i zamjenici gradonačelnice Podgorice Danilo Šaranović i Luka Rakčević. Osim njih, na sastanku je bio vršilac dužnosti direktora Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice Dragan Senić i  predstavnica Ministarstva ekologije prostornog planiranja i urbanizma.

Prostor oko Sabornog hrama da dobije savremen izgled

“Mitropolija crnogorsko-primorska i Glavni grad Podgorica preduzeće potrebne korake kako bi se u narednom periodu riješila preostala međusobna imovinsko-pravna pitanja i stvorile urbanističke pretpostavke da se prostor oko hramova u užem gradskom jezgru privede namjeni da bi svojom funkcijom i estetikom zadovoljio potrebe ne samo vjernika, nego i svih grđana, dogovoreno je na sastanku koji je danas održan u Skupštini Glavnog grada”, saopšteno je iz Glavnog grada.

Glavna tema razgovora, kako su naveli, bilo je stvaranje pretpostavki za uređenje prostora oko Sabornog hrama Hrtistovog vaskrsenja koji bi, kako su naveli, trebalo da dobije savremen izgled sa mnogo zelenila, fontana i urbanog mobilijara, uz konzervaciju postojećeg starog groblja.

“Dvije strane su se saglasile da bi na tom prostoru, s obzirom na broj postojećih i planiranih objekata, bila neophodna i izgradnja podzemnih garaža”, dodaju u saopštenju.

Sagovornici su razgovarali i o stvaranju potrebnih uslova da se pristupi projektu sanacije i uređenja starog groblja pored Crkve Svetog Đorđa pod Goricom, a razmatrane su i mogućnosti za gradnju hramova u još nekim djelovima šire teritorije grada gdje postoji interesovanje vjernika.

Read Previous

Knežević: Epilog izbora od 11. juna je bio iznenađujući za sve

Read Next

Radulović: Poraz će mi koristiti