12/10/2023

Spajić dobio otpust iz srpskog državljanstva

Lider Pokreta Evropa sad Milojko Spajić dobio je nedavno otpust iz srpskog državljanstva, saznaje Antena M.

Spajić sada ima samo crnogorsko državljanstvo, pa je sporna okolnost, koja ga je nedavno izbacila iz trke za predsjednika Crne Gore, konačno riješena.

Dvojno državljanstvo više ne može biti problem za Spajića u periodu koji slijedi, u pregovorima za formiranje nove Vlade, čiji bi on, makar prema najavama u izbornoj noći iz Pokreta Evropa sad, trebalo da bude mandatar. Naveliko se, naime, spekulisalo da bi Dritan Abazović mogao iskoristiti institucionalnu moć koju će imati do izbora nove vlade, za eliminaciju Spajića iz kombinacija za mandatara, upravo na osnovu dvojnog državljanstva.

Pouzdani izvor Antene M tvrdi da je Aleksandar Vučić nerado dozvolio izdavanje dokumenta o otpustu Milojka Spajića iz srpskog državljanstva i da je to učinio tek nakon urgencija sa važne zapadne adrese. 

Podsjetimo, Državna izborna komisija Crne Gore nije potvrdila predsjedničku kandidaturu lidera PES Milojka Spajića 19. februara ove godine, jer je on, osim crnogorskog, imao i državljanstvo Srbije kao i prebivalište u obje države.

Prema dopisima koje je DIK tada dobio iz Srbije, dan ranije Policijska uprava Beograda izdala mu je potvrdu da je odjavio prebivalište iz tog grada, dok je  MUP-u Srbije 14. februara podnio zahtjev za odjavu državljanstva Srbije.

Iako je dio članova DIK smatrao da taj organ nije imao nadležnosti da od državnih organa Srbije traži provjeru Spajićevog statusa u toj državi, većinom glasova njegova kandidatura je odbijena.

Umjesto njega u izbornu trku ušao je Jakov Milatović, koji je pobijedio na predsjedničkim izborima.

antenam

Read Previous

Bogdanović: U komunikaciji smo sa PES, naši odnosi su dobri

Read Next

Poznate Boreljove mjere protiv Kostova ako Kurti ne promijeni stav