Slavku Mandiću presuđeno za ono zašto nije tužen

Piše: Sreten Vujović, akademik DANU, potpredsjednik Crnogorskog PEN centra, književnik

Presuda Višeg suda u Podgorici novinaru Slavku Mandiću samo je nastavak žestokog pritiska koji trpe nezavisni mediji i njihovi novinari. Koristeći uvedenu praksu po kojoj novinara ili medij Osnovni sud osudi na veći iznos, a onda mu taj iznos Viši sud po pravilu prepolovi, pravosuđe želi da pokaže visok stepen zainteresovanosti i razumijevanja prema slobodi izgovorene riječi. Zato i odluka Višeg suda da umanji novčani iznos koji treba platiti Ivanoviću za „pretrpljene duševne boli“kako bi „svi vuci bili siti i sve ovce na broju“. Ali da nije tako jasno je iz presude po kojoj će novinar Mandić od penzije morati da plaća cijelih 30%. Sve dok se iznos od 2.317,62 € u potpunosti ne isplati. Uzimaće mu se od penzije čiji je iznos 315 €, jer drugih prihoda nema. A zašto? Što je to novinar učinio da bi zaslužio ovakvu drakonsku kaznu? Jer za njega sa ovakvim primanjima ona zaista jeste drakonska. Tim prije što nije ni osuđen za ono zašto je tužen.

On je, prinuđen da se odbrani od nasrtaja Željka Ivanovića, suvlasnika koncerna Vijesti, samo odgovorio na njegove laži i bezobrazno uplitanje člana njegove porodice u kolumni Milko i Slavko. Pritom je koristio laži koje su dokazane tokom suđenja. Koristeći upravo Ivanovićeve riječi zbog kojih je osuđen (lažov i prdnjava) i fotografiju koja je najmanje desetak puta publikovana na raznim portalima na kojoj su Ivanović i pas, Mandić je osuđen da plati 2.317,62 €.

Prvo je sudija Osnovnog suda u Kotoru presudio Mandiću da Ivanoviću mora da plati maksimalno traženi iznos od 5.000 €, da bi potom, po oprobanom scenariju vijeće Višeg suda tu odluku preinačilo u 2.000 €. Za svaku riječ po hiljadu eura. Jer je tekst zbog kojega se sudilo Mandiću najkraći u istoriji autorskih tekstova. Sastoji se od riječi: Željko Ivanović je lažov i prdnjava.

Obrazloženje za presudu Viši sud je dao na 10 strana. Ali se u njemu ne vidi što je u ovom tekstu zaslužilo da bude presuđeno na ovaj način? Ako je analiza ove dvije riječi, a to nijesmo vidjeli u obrazloženju, koja je izazvala duševne boli kod Ivanovića, kako to može objasniti ako je činjenica da su to riječi koje on koristi u svojim kolumnama. Ivanović za državu, koja je valjda iznad pojedinaca, kaže da je prdnjava.

Nedvosmisleno, a uzimajući u obzir činjenicu da je Ivanović podnio još jednu prijavu Osnovnom sudu u Kotoru na istu temu, povodom objavljivanja prvostepene presude, očigledno je da je ovo napad na Mandića sa ciljem da se finansijski iscrpi i odustane od daljeg bavljenja ovim časnim i odgovornim poslom. Ivanović iza sebe ima moćnu mašineriju koju koristi kada nasrće na političke neistomišljenike i sve one koji se boje njegovog mača. Jasno je da se od njega plaše i pojedini u pravosuđu. Jer se drugačije ne mogu razumjeti izrečene presude.

Napad na Mandića, čije britko novinarsko pero ne štedi one koji su zaslužili da ih istina dohvati, još je jedan od dokaza nemoći države da se suprostavi moćnicima koji otvoreno i bez zazora udaraju na sve koji im se suprostave. Zato i nije čudo što smo tako nisko na ljestvici slobode medija i zaštite novinara kojima je onemogućeno da se svojim poslom bave na profesionalan način, uvažavajući svjetske standarde kao normativ bez kojen nema novinarstva.

O ovakvoj presudi i progonu novinara Mandića biće upoznate relevantne domaće i međunarodne adrese koje će, vjerovati je, upotrijebiti svoj autoritet da opomenu još jednom sve one koji se svim silama služe napadima na nezavisne novinare, pokušavajući da ih zastraše i visokim presudama finansijski obeshrabe do te mjere da moraju da napuste ovaj častan posao.
FacebookTwitterGoogle_plusViber