12/11/2023

SKY ECC: “Ovo su sve političari upleteni u teški kriminal”

U „SKY ECC“ komunikacijama pripadnika organizovane kriminalne grupe „Škaljari“ Srđana Vukića, koji je uoči i nakon parlamentarnih izbora 30. avgusta 2020. godine obezbjeđivao lidera „Prave Crne Gore“ Marka Milačića, te o dešavanjima u izbornom štabu koalicije „Za budućnost Crne Gore“ izvještavao jednog od vodećih Škaljaraca pokojnog Mila Radulovića Kapetana („General“), pronalazi se još nekoliko zanimljivih komunikacija sa aspekta politike i bezbjednosti u Crnoj Gori.

Jedna od njih, koja se odvijala u subotu, 29. februara 2020. godine, između Srđana Vukića (F96568, Bingo) i Zlatka Draškovića (MIBD41, Dragon) izgleda zlokobno – Vukić i Drašković razgovaraju o ubistvu predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića. I Vukića i Draškovića službe bezbjednosti koje su analizirale njihove razgovore označavaju kao pripadnike barskog ogranka Škaljarskog klana.

Drašković, koji je u trenutku prepiske sa Vukićem u noćnom provodu, u 22 sata i 17 minuta obavještava Vukića da je u lokal u kom se nalazi stigao Đukanović.

Podsjetimo, Zlatko Drašković je pripadnik kriminalne grupe koja je sedam mjeseci nakon ovog razgovora, u oktobru 2020. godine, na Veruši ubila Nemanju Prelevića i Danila Pekovića.

Vukić i Drašković imaju veoma intenzivnu komunikaciju preko „SKY ECC“ aplikacije i kriptovanih telefona, kako u samostalnim dvočlanim razgovorima, tako i u grupama sa ostalim pripadnicima klana.

Drugog septembra 2020. godine, dva dana nakon što je dotadašnja opozicija pobijedila na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori, Vukić obavještava Draškovića da će najvjerovatnije njegov kum preuzeti rukovođenje Agencijom za nacionalnu bezbjednost. Iste večeri, Drašković šalje Vukiću screenshot-ove iz Youtube snimka besjede tadašnjeg vladike Joanikija u Beranama nakon izborne pobjede i informiše Vukića da su za taj događaj oni obezbijedili pirotehniku.

Deset dana kasnije, 12. septembra 2020. godine, Drašković pita Vukića da li im odgovara da poslanik Demokratskog fronta Milan Knežević bude direktor ANB, kako se u jednom trenutku nakon izbora i spekulisalo, a razgovor se nastavlja njihovim planovima i kalkulacijama kako će određena kadrovska rješenja u budućoj vlasti uticati na funkcionisanje kriminalnog klana kojem pripadaju. Vukić obavještava Draškovića da će nekoliko „njihovih“ ljudi biti zaposleno u Agenciji za nacionalnu bezbjednost.

Read Previous

Traže kompromis za mandatara

Read Next

Šćekić: Zdravstveni sistem pred kolapsom zbog Spajića