12/11/2023

Skupština usvojila izmjene Zakona o predsjedniku; DPS: Ovo je ustavni puč

Poslanici Skupštine Crne Gore usvojili su pola sata poslije ponoći, nakon višečasovne i žučne rasprave Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o predsjedniku. Glasala su 42 poslanika, od kojih je 41 bio za, a jedan protiv. Poslanici DPS-a, SDP-a, LP-a, SD-a  su tokom rasprave tvrdili da se ovim krši Ustav Crne Gore, i poručili predsjednici Skupštine Danijeli Đurović da ulazi u zonu krivične odgovornosti. Poslanik DPS-a Jevto Eraković je ocijenio da je ovo juriš na Crnu Goru, i poručio građani to neće ćutke gledati.

Skupština

Izmjenama pomenutog zakona, parlamentarna većina želi da primora Mila Đukanovića da predloži mandatara za sastav nove Vlade ili ga izopšti iz te procedure. Prema Ustavu, isključiva nadležnost predlaganja mandatara za sastav nove Vlade pripada predsjedniku države, a ovim izmjenama parlamentarna većina želi da taj proces prenese na Skupštinu. Dok je trajala sjednica ispred zgrade parlamenta okupilo se više desetina građana koji su poručili da DF pokušava da izvrši ustavni puč.

Sjednica nastavja rad u srijedu u 13.30 časova.

Na zahtjev DF-a, koji je prihvatila predsjednica parlamenta Danijela Đurović, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o predsjedniku prva je tačka dnevnog reda. Izmjenama pomenutog zakona, parlamentarna većina želi da primora Mila Đukanovića da predloži mandatara za sastav nove Vlade ili ga izopšti iz te procedure. Prema Ustavu, isključiva nadležnost predlaganja mandatara za sastav nove Vlade pripada predsjedniku države, a ovim izmjenama parlamentarna većina želi da taj proces prenese na Skupštinu.

Šef poslaničkog kluba DPS-a Danijel Živković tokom rasprave je ocijenio da je riječ o ustavnom puču, i upozorio Đurović da ulazi u zonu krivične odgovornosti. Poslanik DPS-a Jevto Eraković je pitao predsjednicu parlamenta da li je ucijenjena.

Read Previous

Grupa građana Cetinja: Nemamo pravo da śedimo doma dok nam se sprema omča oko vrata

Read Next

Bislimi: Tablice više nijesu dio dijaloga Kosova i Srbije