12/10/2023

Simbol emancipacije crnogorske žene

Spomenik princezi Kseniji Petrović otkriven je danas na platou ispred kuće Đukanovića u Njegoševoj ulici. Bronzana skulptura princeze Ksenije, autorsko djelo crnogorskog slikara i vajara Dimitrija Popovića, predstavlja žensku figuru koja sjedi na klupi bez naslona, a lik je dat u realističkom maniru.

Otkrivanje spomenika, veliki broj građana koji je prisustvovao svečanosti pozdravio je viseminutnim aplauzom i ovacijama.

Na svečanosti su govorili gradonačelnik Cetinja Nikola Đurašković i Marko Špadijer u ime Inicijativnog odbora za podizanje spomenika princezi Kseniji, koji je danas spomenik predao u vlasništvo i na brigu Cetinju.

– Princeza Ksenija je jedna od ličnosti crnogorske istorije prema kojoj, posebno Cetinje, izražava iskreno poštovanje i dirljivi sentiment, čiji patritozam i odanost domovini zaslužuju poštovanje generacija. Princeza Ksenija Petrović je bila emancipovana i ponosna Crnogorka čvrstog karaktera, duhovnog bogatstva i velika humanitarka. Ponosni smo što će kao takva dobiti trajno mjesto u Prijestonici, njenom rodnom gradu za kojim je čeznula u godinama izgnanstva. Podizanjem ovog spomenika, koji će trajno simbolisati emancipaciju crnogorske žene, čuvamo našu istoriju i kulturu, ali i pokazujemo poštovanje i uvažavanje izuzetne žene koja je svojom predanošću služila svojoj domovini Crnoj Gori i postala jedan od simbola njene nepokornosti – kazao je Đurašković, dodajući da je Prijestonica Cetinje snažno podržala projekat podizanja spomenika.

Foto: Dragan Mijatović

Špadijer je istakao da je princeza Ksenija primjer emancipovane cnogorske žene postojanog patriotizma koji, prosijan kroz vremensko rešeto, može biti uzor i danas. Prema njegovim riječima, Cetinje je i kroz spomenike pokazalo da njeguje visoko poštovanje za ženu.

– Na najljepšem od njih, Risto Stijović je prikazao Crnogorku kao Lovćensku vilu, heroinu koja mačem pokazuje put slobodi, a vijencem slavi. Dimitrije Popović nam daruje konkretnu, modernu Crnogorku, umnu i aktivnu, ženu ispred svog vremena, gordu i dostojastvenu, koja će od danas živjeti među generacijama u svojoj bronzanoj eleganciji. Vjerujem da će je zavoljeti Cetinjanke i Cetinjani.

Formiranjem malog trga, vrta i pjacete sa spomenikom princeze Ksenije otvara se vidik prema Vladinom domu i uspostavlja jedan od mnogih bliskih susreta Cetinja sa istorijom. Postavljanjem sjedeće figure na ovom mjestu jedan zapušten prostor postaje urbani minjon, mjesto zaustavljanja šetača na korzou i plato za kulturna dešavanja – kazao je Špadijer.

Pobjeda.me

Read Previous

Đurović: Pitanje Ustavnog suda moramo riješiti 22. novembra, raspoloženja za dogovor ima

Read Next

Vuksanović-Stanković: DF pojedinima diriguje, Crnu Goru žele da prikažu kao nefunkcionalnu