12/10/2023

Sedam miliona za Montefarm, rebalansom dodatnih 30

Vlada će na prvoj redovnoj sjednici, koja se očekuje u četvrtak, iz budžetske rezerve opredijeliti sedam miliona eura za Montefarm. Takođe, uplatiti mjesečni iznos od pet miliona. To je Radiju Crne Gore, saopšteno iz Fonda zdravstva. Osim toga, rebalansom je predviđeno dodatnih 30 miliona, što bi u krajnjem, poručuju, uticalo na urednu snabdjevenost apoteka.

Dug Fonda za zdravstveno osiguranje prema Montefarmu je gotovo 27 miliona eura, a dugovanje od 43 miliona koje je notirala farmaceutska kompanija je nastao zbog plana proširenja javnih nabavki ljekova. Dug prema javnim zdravstvenim ustanovama je oko 900 hiljada.To je za Radio CG saopštila PR Fonda Olgica Lakić.

“Fond za zdravstveno osiguranje vrlo ozbiljno shvata trenutnu situaciju i sa Ministarstvom finansija u procesu rješavanja problema koji nijesu od juče. Planiranim rebalansom budžeta oko 30 miliona eura je namijenjeno Montefarmu za rješavanje dugova iz prethodnog perioda i nesmetano funkcionisanje do kraja tekuće godine”, navela je Lakić.

Napominje da trenutno raspoloživa sredstva u budžetu Fonda za Montefarm iznose 25 miliona eura.

“Ukupna sredstva, ako bi se usvojio rebalans iznosila bi oko 50 miliona eura do kraja godine. Direktor Fonda Vuk Kadić u komunikaciji sa resorom finansija uspio je da obezbjedi dodatnih sedam miliona eura iz budžetske rezerve, a koja će biti odobrena na prvoj sjednici Vlade, tokom ove nedjelje. Početkom septembra Montefarmu će biti uplaćena mjesečna tranša od pet miliona eura predviđena budžetom za ovu godinu. Do 12. septembra biće uplaćeno 12 miliona, što će dugovanja prema dobavljačima smanjiti na manje od jedne trećine duga”, naglasila je Lakić.

Podsjećamo, prije nekoliko dana iz Montefarma je saopšteno da toj instituciji javne zdravstvene ustanove duguju gotovo tri miliona, Fond za zdravstveno osiguranje skoro 27 miliona, te da je zbog proširenja plana javnih nabavki ljekova od 43 miliona ukupno dugovanje prema farmaceutskoj kompaniji gotovo 73 miliona eura. Zbog neizmirivanja obaveza, poručili su nijesu u mogućnosti da nabave potrebne količine, pa medikamenata fali u apotekama.

Read Previous

Abazović ponovo u Beogradu sa Vučićem, povod ‘Vinska vizija – Otvorenog Balkana’

Read Next

M PORTAL: Kako su se za izborni dan zajednički pripremali Škaljarski klan, DF, URA, SPC, Vijesti i mnogi drugi