01/29/2023

Šećer, brašno i sir drastično poskupili

Vrhunac inflacije u Njemačkoj kao da je prošao. S druge strane, potrošači neke namirnice, na primjer brašno, šećer, polutvrdi sir i krompir sada moraju da plate mnogo više nego do nedavno.

Krajem prošle godine ovi proizvodi su opet drastično poskupili. U septembru je šećer bio samo za 1,6 odsto skuplji nego istog mjeseca prethodne godine. U oktobru je naglo poskupio – za 42 odsto – a u decembru za čak 63 odsto. Slično je i sa brašnom, krompirom i sirom.

“Trgovci od proizvođača uglavnom kupuju na osnovu privremenih ugovora, koji traju šest mjeseci ili godinu dana,” rekao je Udo Hemerling (Hemmerling) iz udruženja poljoprivrednika.

“Zato poskupljenja brašna i šećera u prodavnice stižu kasnije,” objasnio je Hemerling.

Dobra vijest je to što će neke cijene do ljeta ostati uglavnom iste.

Međutim, o drugim namirnicama, kao što je puter, pregovara se svakog meseca. Ni za krompir, po pravilu, nema dugoročnih ugovora. Ovde je za snažan rast cena bila kriva slaba žetva.

Nešto komplikovanija je situacija sa šećerom. Tu cijene mogu da variraju ako prodavnice dokupljuju na spot tržištu, rekao je Ginter Tisen (Günter Tissen), direktor Udruženja šećerne industrije.

“Veliku većinu naših potreba za šećerom u Njemačkoj možemo da pokrijemo iz domaće poljoprivrede,” rekao je Tisen.

A cijene obično podliježu dugoročnim ugovorima. Međutim, odluka o tome koju cijenu potrošači na kraju moraju da plate ostaje na maloprodaji.

DPA

Read Previous

Stručni saradnik Univerziteta Crne Gore Dejan Lučić dobitnik nagrade PRO PR Globe Awards

Read Next

Bešić: Mala vjerovatnoća da Đukanović pobijedi na izborima, ne vjerujem da će se izabrati sudije Ustavnog suda