12/08/2023

ŠĆEPOVIĆ ZA GLAS CG: Evropa sad će se uskoro i zvanično podijeliti na dvije frakcije

Crnogorski pisac i novinar Đorđe Šćepović govorio je za GLAS CG o minulim izborima u Crnoj Gori.

Šćepović je kazao da partije koje su u službi zvaničnog Beograda propadaju sinhronizovano s propašću zvaničnog Beograda.

On je istakao da će nihova konačna propast uslijediti padom režima Aleksandra Vučića koji će se uskoro i desiti.

Ovi parlamentarni izbori su pokazali da partije koje su u službi zvaničnog Beograda propadaju sinhronizovano s propašću zvaničnog Beograda. Njihova konačna propast dogodiće se onog trenutka kad padne režim Aleksandra Vučića. A to će se, vjerujem, uskoro i dogoditi. Režim u Srbiji je u panici i strahu, dezorijentisan i svjestan da je kraj autokratiji Aleksandra Vučića sve izvjesniji. Samim tim i partije u Crnoj Gori, a koje za račun Srbije rade na štetu Crne Gore, gube podršku. Kako u Crnoj Gori, tako i podršku iz Beograda, koja im je dosad omogućavala dobar izborni rezultat i bila ključna u dolasku na vlast 2020. Podrška nije samo finansijska već se ogleda i u uticaju Crkve Srbije na prosrpski opredijeljeno biračko tijelo u Crnoj Gori. Uticaj koji je sad iz nekog razloga izostao u onoj mjeri na koju smo navikli. A podrška se očitovala i u šovinističkoj, anticrnogorskoj propagandi koja se gotovo svakodnevno emituje iz studija srbijanskih medija.

Šćepović je uvjeren da je Vučićeva opsesija Crnom Gorom trenutno u drugom planu.

Vučić je danas davljenik koji na svaki mogući način pokušava da glavu održi iznad površine vode, te je njegova opsesija Crnom Gorom trenutno u drugom planu. Otud i ovakav izborni rezultat. S druge strane koalicija Zajedno je ostvarila rezultat koji je, čini mi se, očekivan, ako imamo u vidu sve ono što se događalo minulih tri godine – kazao je Šćepović.

Uvjeren je da će se PES podijeliti na dvije frakcije, DPS osvoji značajan broj mandata.

Uprkos političkoj prostituciji i članstva, ali i nekih nižerangiranih funkcionera i višerangiranih diplomata, uprkos trgovini ljudskom kožom, transferima i svim drugim događanjima, DPS je sa svojim koalicionim partnerima uspio da osvoji značajan broj mandata. Iako su prvo litije, pa onda izbori 2020. ogolili prirodu dobrog dijela članstva te partije sezona preleta i trgovine još uvijek traje, ali stiče se utisak da su oni, kojima je lični interes uvijek bio nadređen programu partije i što je mnogo važnije nadređen Crnoj Gori, tu partiju već napuštili i potražili novo utočište i novi izvor privilegija i lične koristi. Sve je očiglednije da će se i pokret Evropa sad uskoro i zvanično podijeliti na dvije frakcije, onu koja podržava Spajića i onu koja podržava Milatovića. Sukob Milatovića i Spajića više nije nikakva tajna, a balon populizma koji ih nosi sve ovo vrijeme polako počinje da ispušta vazduh – jasan je Šćepović.

ŠTO JE ĐURAŠKOVIĆ RADIO U DPS-u DO 2012. GODINE?

Nije ga iznenadio brodolom SDP-a koji nije uspio da pređe cenzus. Šćepović je kazao da je kampanja te partije od samog starta bila veoma loša. Konstantno se napadao DPS.

Uostalom, ako je DPS zaista takav kakvim ga je proglasio Đurašković, šta je onda on radio u toj partiji do 2012. godine, pita se Šćepović.

-Što se tiče SDP-a nažalost i to je očekivan rezultat. Kažem nažalost jer je riječ o partiji koja je od osnivanja bila suverenistička. Ali, odgovornost za takav rezultat je isključivo na rukovodstvu partije. I na onima koji su za nosioca liste izabrali čovjeka koji je na Ct ušao u politički aranžman s Demokratama i Urom. Naravno, i predizborna kampanja je bila potpuno promašena i pogrešna. Tokom cijele kampanje SDP se bavio DPS-om, optužujući svoje osamnasetogodišnje partnere u vlasti za korupciju, lopovluk i sl. Znate, to je mantra koja kao da je pisana u štabu Alekse Bečića. A i ako je DPS zaista takav kakvim ga proglašava gospodin Đurašković, nameće se logično pitanje što je SDP radio 18 godina u koaliciji s lopovima, držao vreću? I još logičnije pitanje: Što je gospodin Đurašković radio u DPS-u do 2012. godine, osim što je kao funkcioner te partije bio na istaknutim pozicijama u Opštini Cetinje? No, to su već pitanja koja treba da ga pitaju ljudi koji su glasali SDP. Pitanje je i ko je kreator genijalnog plana da se u trenutku kad Crnu Goru Vučićevi vazali pokušavaju poništiti, ukinuti, obesmisliti, izborna kampanja i svaki javni nastup posvećuje DPS-u?

KASNIJE FORMIRANJE VLADE ODGOVARA SAMO DRITANU

Šćepović vjeruje da će se u narednim danima viđeti ko će biti okosnica nove vlasti. Ukoliko se formiranje oduži, to samo može da odgovara Abazoviću.

-Valjda ćemo u narednim danima viđeti ko će činiti buduću vlast. Što skorije nadam se. Zasad je sve nejasno, čini se i samim partijama, ali ono što je sigurno jeste da će što kasnije formiranje nove vlasti i te kako odgovarati Dritanu Abazoviću i njegovoj partiji, koja je isključivo zahvaljujući Demokratama ušla u Parlament. Da su sami izašli na izbore cenzus bi bio pod velikim znakom pitanja. Kad je u pitanju politička scena u Crnoj Gori ništa ne može iznenaditi ili začuditi. Tako da valja očekivati sve, pa i da se nakon jednomjesečne ljubavne idile Bečić i Abazović opet počnu optuživati za 21 milion, kriptovani telefon, ili kompromitujući snimak nastao u Beogradu – zaključio je Šćepović.

Read Previous

Milici iz Nikšića je potrebna naša pomoć

Read Next

Spajić: Izostanak Đukanovića vjerovatno umanjio želju birača da glasaju za ili protiv DPS-a