11/30/2023

„Sajlašima“ obaraju stabla

Džaba pisanje, džaba što Ministarstvo formira komisije i šalje timove u Rožaje, šumarska mafija nastavlja da radi po svom i da uništava šume. Nedaleko od glavnog puta u Paučinskim šumama ovih dana uništili su više stabala. Zatekli smo ih prekjuče, izvaljena i vjerovatno će ih u ovih dan-dva odnijeti – požalili su se juče Pobjedi Rožajci, koji već mjesecima upozoravaju na teške zloupotrebe u lokalnim šumama.

Kako su nam rekli, u Paučinskim šumama, što su i snimili, našli su šest-sedam „izvaljenih stabala“ gotovo spremnih za transport.

Nose i žilište


– Tamo je rađena i nelegalna doznaka. Ranije smo pričali o tome. Ovo je stanje na terenu od prekjuče, a kada odnesu stabla teško da će moći da se dokaže zloupotreba, jer oni nose i žilište… Zbog toga stalno govorimo da je neophodna svakodnevna kontrola terena, ali da se u šume šalju kontrolori koji nijesu potkupljeni – kategorični su naši sagovornici.

Objašnjavaju da šumokradice „dubeća stabla“ obaraju takozvanim traktorima „sajlašima“.

– Ovo je klasičan primjer uništavanja šuma. I ovome se mora stati na kraj – ističu Rožajci.

Pobjeda mjesecima piše o ozbiljnim devastacijama i nezakonitoj eksploataciji rožajskih šuma, ali institucije, osim što su nakon jednog od posljednjih tekstova formirale komisije koje će istražiti naše informacije, još ništa konkretno nijesu uradile.

https://youtube.com/watch?v=7jOHlJXaAkI%3Frel%3D0

Rožajci su i tužilaštvima – od Osnovnog u Rožajama do Specijalnog dostavljali dokumentaciju i podatke koje imaju, ali, prema javnosti dostupnim informacijama, za sada niko nije procesuiran.

Šef rožajske Područne jedinice Uprave za šume Alen Kalač u reagovanju na tekstove Pobjede obrušio se na nas i naše nezvanične sagovornike, dovodeći u pitanje tačnost podataka zato što su ljudi na koje se pozivamo anonimni.

On je kategoričan da se u rožajskoj Upravi za šume radi sve u skladu sa propisima i zakonima.

Čak nas je optužio da ugrožavamo njegovu i sigurnost njegove šestočlane porodice.

S druge strane, grupa Rožajaca koja nam se obraća, poručila mu je da će istrajati u naporima da rožajske šume zaštite od devastacije.

– Očekujemo i da će komisije koje je, nakon pisanja Pobjede, oformilo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede utvrditi sve zloupotrebe i da će odgovorne procesuirati Specijalnom i Osnovnom državnom tužilaštvu – rekli su oni nedavno.

https://youtube.com/watch?v=4gF7dkzGyc0%3Frel%3D0

Tvrde da su sve nezakonitosti, na koje su upozorili, urađene uz Kalačevo odobrenje i to bez ugovora i bez znanja njegovih pretpostavljenih, posebno ukazujući na sječu u Lovničkim šumama, odjeljenjima 55 i 54, gdje je, kako kažu, posječeno nezakonito oko 1.000 metara kubnih.

– Za nezakonite doznake, nadoznake elitnih stabala bez evidencije kroz poslovne knjige ne treba stručnost, samo je potrebno izaći na teren i konstatovati nezakonitu doznaku i sječe o čemu posjedujemo video zapise. Područna jedinica u Rožajama sada više liči na privatno preduzeće nego na državnu instituciju – poručili su ranije Rožajci sugrađaninu Kalaču.

Naglasili su i da su ranije zloupotrebe u šumarstvu „sitne u odnosu na ono što se danas radi u šumama“.

Upozorili su tada i da je u Paučinskim šumama, odjeljenje br. 11 potpuno devastirano, da je sve što je valjalo posječeno, a prikazano je 524 metra kubna.

Kalač, međutim, tvrdi da „mnoge boli činjenica da se u ovoj P. J. radi odgovorno, znaveno i u skladu sa Zakonom, kao i da nema i ne može da se daje na stotine rješenja svojim porodicama, a da oni kojima je potrebno ne mogu uzeti ni obični ogrijev“.

Iz Uprave za inspekcijske poslove Pobjedi su ranije saopštili „da inspektorima za šumarstvo, lovstvo i zaštitu bilja, od kada je podnešena prijava za zloupotrebe u rožajskim šumama, nepovoljni vremenski uslovi nijesu dozvolili inspekcijski nadzor na terenu zbog velike količine sniježnih padavina i nepristupačnosti terena“.

Poručili su da će „kontrola terena navedenog u predmetnoj prijavi i inspekcijski nadzor biti izvršeni čim vremenski uslovi to dozvole, o čemu će biti sačinjeni detaljni zapisnici“.

S obzirom na to da su Rožajci koji su Pobjedi juče dostavili fotografije i snimke iz Paučinskih šuma uspjeli prekjuče, kako su nam rekli, bez ikakvih problema da uđu u šumu, vjeruju da će se i inspektori rukovoditi njihovim primjerom i već danas „makar konstatovati stanje na terenu“.

Komisije


Sagovornici Pobjede iz Rožaja ranije su poručili nadležnima da očekuju da izvještaje neće bazirati „na šest mjeseci štimovanim knjigama i dokumentima“, već da će obići sporna odjeljenja i uporediti podatke iz dokumentacije sa stanjem na terenu.

– Mjerenje svih panjeva, jer su sa starih premještane pločice-doznake na nova doznačena stabla koja su posječena prije pet mjeseci. Insistiramo da u komisiji ne budu inspektori za šume iz Rožaja, Berana i Bijelog Polja, jer oni ne smiju ništa da urade što nije u interesu onih koji zloupotrebljavaju naše šume, već da angažuju članove komisije: inspektor šumarstva iz Pljevalja, dva člana iz Ministarstva – inženjere šumarstva, inspektor za privredni kriminal iz Podgorice i član iz nevladinog sektora – kazali su oni Pobjedi.

Iz Uprave za gazdovanje šumama i lovištima prošle sedmice su povodom tekstova Pobjede izdali saopštenje za javnost i pozvali „rožajske drvoprerađivače, ali i sve druge građane, koji plasiraju u javnost ovakve i brojne druge slične tekstove, da sva saznanja, dokaze i snimke sa tačnim podacima, za koje tvrde da posjeduju, pošalju direktno“ njima i ostalim relevantnim adresama – šumarskoj inspekciji, policiji i tužilaštvu, kako bi se detaljno ispitale sve sumnje u bespravne aktivnosti u šumarstvu.

Naglasili su i kako je „uvidom u dokumentaciju“ koja im je dostavljena, „za sada u PJ Rožaje rađeno sve u skladu sa Programom za gazdovanje šumama za 2022. godinu, što potvrđuju i pojedini nalazi šumarske inspekcije i komisija, koje su već ispitivale pojedine prijave“.

– Uprava za gazdovanje šumama i lovištima će formirati i dodatne komisije za ispitivanje svih novih navoda i prijava, a koje se tiču PJ Rožaje, ali zbog nedostatka kadra i nedovoljnog vremena za reagovanje na svaku prijavu, ali i velikog obima posla, molimo sva lica koja prijavljuju i objavljuju ovakve i slične tekstove da nam direktno pošalju snimke i tačne podatke i dokaze, čime ćemo mnogo brže i efektivnije reagovati na sve neregularnosti ukoliko se utvrdi da iste postoje – saopštili su oni prošle sedmice.

Građani, za sada, ipak, više povjerenja imaju u nas, a Uprava za šume i ostale nadležne institucije mogu reagovati već danas.

IZVOR: POBJEDA

Read Previous

Kojo: Na ulici napadnut Marko Janketić, prozivka Bakareca „počela da deluje“

Read Next

Predstavljen najskuplji VW Golf ikada