Ruska državna televizija: Ili ćemo izgubiti Ukrajinu ili počinje Treći svjetski rat

Ruski predsednik Vladimir Putin će pokrenuti sveopšti nuklearni rat protiv Zapada prije nego što prihvati poraz u Ukrajini, objavila je ruska propaganda u posljednjoj u nizu opasnih prijetnji iz Moskve.

Margarita Simonjan, urednica državnog emitera RT i jedna od najistaknutijih zagovornika Kremlja, izjavila je u srijedu uveče na televiziji da je ideja da Putin pritisne “crveno dugme” vjerovatnija od ideje da će dozvoliti da Rusija izgubi rat, prenio je “Dejli mejl”.

“Ili ćemo izgubiti u Ukrajini ili počinje Treći svjetski rat. Mislim da je Treći svjetski rat realističniji, poznavajući nas, poznavajući naše lidere… Najnevjerovatniji ishod, da će se sve ovo okončati nuklearnim udarom, meni djeluje vjerovatnijim od drugih tokova dešavanja. S jedne strane sam užasnuta time, ali sa druge to je ono što jeste. Otići ćemo u raj, dok će oni prosto odapeti… Svi ćemo umrijeti jednog dana”, rekla je Simonjan.

Njeno smireno zamišljanje nuklearnog holokausta posljednje je u nizu prijetnji izdatih sa vrhovnih nivoa ruske države, nakon što su kolega Simonjanove Vladimir Solovjov, ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i sam Putin zaprijetili u posljednjih 48 sati.

Dok su Sjedinjene Države i Velika Britanija odbacile takvu retoriku kao razmetanje, sve veća učestalost takvih prijetnji pod ruku sa neuspjesima ruske vojske povećaće zabrinutosti da je sada sukob u stilu Hladnog rata realna mogućnost prije nego što se rat u Ukrajini završi.

Pretnje nakon uspešnog raketnog testa

“Dejli mejl” ukazuje da je do toga došlo nakon što je Rusija prošle nedjelje uspješno testirala svoj posljednji nuklearni projektil “sarmat 2”, hvalisajući se da može da pogodi metu bilo gdje na planeti i da ga ne može zaustaviti nijedna trenutna protivvazdušna odbrana. Sarmat, ili “sotona 2” kako ju je nazvao Zapad, može da nosi 10 ili više nuklearnih bojevih glava i mamaca i da gađa ciljeve udaljene hiljade kilometara u Sjedinjenim Državama ili Evropi.

Lavrov je bio prvi koji je iznio nuklearne prijetnje na državnoj televiziji u utorak.

– Postoji realna opasnost od početka trećeg svjetskog rata – izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

On je ukazao da međunarodna zajednica ne bi trebalo da potcijeni značajnu opasnost od nuklearnog sukoba i naglasio da to što NATO snabdijeva oružjem Ukrajinu u suštini znači da je zapadna alijansa posredno u ratu s Rusijom, kako je prenio Rojters. Lavrov je takođe ocijenio da su tenzije između Istoka i Zapada danas gore nekog tokom Kubanske krize u jeku Hladnog rata, jer “sada nema kanala komunikacije sa SAD i niko ne pokušava da ga stvori”.

“Jedan sarmat znači minus Velika Britanija”

Nakon ovog uslijedili su komentari Solovjeva, poznatog i kao “Putinov trbuhozborac”, koji je zaprijetio Britaniji zbog “bezobrazne” podrške Ukrajini.

– Ispada da jedan “sarmat” znači minus jedna Velika Britanija – rekao je Solovjov u razgovoru sa šefom Ruske svemirske agencije Roskosmos Dmitrijom Rogozinom o novoj, moćnoj interkontinentalnoj balističkoj raketi RS-28 “sarmat”.

Solovjov je dodao da je Britanija postala “izuzetno gruba” – misleći na otvorenu podršku Ukrajini od početka invazije 24. februara.

IZVOR:
blic.rs