11/30/2023

Rusija zabranila ulazak u zemlju za 500 državljana SAD-a; Danska će obučavati ukrajinske pilote za F-16 avione

Rat u Ukrajini – 449. dan. Ukrajinska vojska tvrdi da je probila bok linije fronta u Bahmutu. Iz Pentagona navode da su precijenili vrijednost poslate vojne opreme Kijevu. Njemački kancelar najavljuje da će se zemlje članice G7 saglasiti o pooštravanju sankcija Moskvi na samitu koji se do nedjelje održava u Hirošimi. Dešavanja pratite na CdM-u.

Zelenski: Pozdravljam istorijsku odluku SAD-a

Ukrajinski lider Volodimir Zelenski rekao je da pozdravlja “istorijsku odluku” SAD-a i Džoa Bajdena da podrže međunarodnu koaliciju borbenih aviona.

U izjavi na Twitteru rekao je da će taj potez “uveliko poboljšati” ukrajinsku vojsku na nebu.

Volodimir Zelenski/ Foto: Screenprint YT

Ranije je predsjednik Bajden rekao čelnicima G7 da Washington podržava zajedničke savezničke programe obuke za ukrajinske pilote na borbenim avionima F-16.

Obuka na avionima američke proizvodnje odvijaće se u Evropi i trajaće mjesecima, rekao je jedan od zvaničnika. Pojavila se i informacija da će Ukrajini poslati F-16 američke proizvodnje, ali je još nejasno koje zemlje će to učiniti i hoće li među njima biti SAD.

Danska će obučavati ukrajinske pilote za F-16 avione

Danska će obučavati ukrajinske pilote za F-16 borbene avione nakon odluke SAD-a da podupre obuku.

Avioni F16/ foto: EPA – EFE

“Danska radi na tome zajedno s bliskim saveznicima”, saopštilo je ministarstvo obrane te zemlje NATO-a, prenosi Reuters.

“Danska je spremna to podržati. S bliskim saveznicima prioritetno ćemo raditi na detaljima”, dodaje se.

Read Previous

Protest blokirao Beograd, šatori na Gazeli, organizatori ostaju na ulici do ispunjenja zahtjeva (NOVI VIDEO)

Read Next

Doktorka koja je đacima uz Ribnikara puštala narodnu muziku i držala „tamnu seansu“ nedavno imala predavanje i u Crnoj Gori