12/10/2023

Rusija: Situacija je alarmantna, Kosovo je na ivici novog sukoba

Stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je danas da je stav Moskve o Kosovu i Metohiji nepromenjen.

On je naveo i da Beograd i Priština treba da postignu dogovor na osnovu Rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244.

“Dogovor mora da bude u interesu Beograda i Srba i mora da ga podrži Savet bezbednosti UN”, poručio je Nebenzja, govoreći na sednici SB UN posvećenoj situaciji na KiM. On je naveo da je situacija na KiM alarmantna i da je prethodnih meseci dovedena na ivicu novog sukoba.

“Priština, uz podršku zapadnih zemalja, nastavlja da pokušava da preuzme kontrolu nad teritorijama u kojima većinski žive Srbi”, rekao je Nebenzja.

Ruski predstavnik pri UN je istakao da međunarodnu zajednicu ne brinu ljudska prava kada je reč o srpskom stanovništvu.

Podsetio je da je od 1999. godine većina nealbanskog stanovništva na KiM bila primorana da ode iz svojih domova. Nebenzja je ukazao da su objekti Srpske pravoslavne crkve pod konstantim napadima i naveo da je od dolaska Aljbina Kurtija na vlast, u februaru 2020. godinem, zabeleženo više od 300 napada slučajeva nasilja protiv Srba.

“Kriminalnci, po običaju, nisu procesuirani”, rekao je on.

Ruski diplomata je istakao da je nemoguće rešiti postojeće probleme bez pregovora, postizanja dogovora i formiranja mehanizma kojim bi bili zaštićeni Srbi na severu KiM, ali i oni koji žive južno od Ibra.

Nebenzja je podsetio da je pre 10 godina potpisan Briselski sporazum, ali da prištinske vlasti i dalje odbijaju da formiraju Zajednicu srpskih opština.

“Priština nije zainteresovana za normalizaciju odnosa, zato Aljbin Kurti insistira da se ZSO formira u skladu sa kosovskim ustavom i bez izvršnih ovlašćenja”, poručio je on.

Istakao je da kosovski Albanci pokušavaju da promene ono što je već dogovoreno, te da žele da ZSO pretvore u neku vrstu nevladine organizacije.

“To mora da se odbije”, poručio je Nebenzja. On je dodao da je optimizam u izveštaju UNMIK-a “prenaduvan”. Istakao je da je Beograd pristao na nastavak dijaloga sa Prištinom, ali uz poštovanje njegovih crvenih linija.

Govoreći o nedavno održanim izborima na severu KiM, Nebenzja je rekao da je Priština tog 23. aprila odlučila da eskalira situaciju, a da su Srbi odbili da glasaju jer je to bila uvreda za demokratiju

Zapad doliva ulje na vatru

“Normalni izborni procesi se menjaju supstitutima koje podržavaju SAD i EU”, naveo je on i dodao da Zapad doliva ulje na vatru kada je reč o konfliktu na relaciji Beograd-Priština.

Nebenzja je kritikovao davanje vizne liberalizacije građanima tzv. Kosova i njegovo članstvo u Savetu Evrope.

“Glavni cilj Zapada je da ceo Balkan stavi u svoj politički i vojni blok”, rekao je on i istakao da je Vašington privatizovao vojnu bazu Bondstil.

On je podsetio na bombardovanje SR Jugoslavije 1999. godine od strane NATO-a i poručio da Alijansa nikada nije brinula o, kako je Madlen Olbrajt rekla, kolateralnoj šteti u vidu nevinih civila.

“Tako sada ne brine zbog toga što Velika Britanija šalje osiromašeni uranijum Ukrajini”, rekao je Nebenzja.

Ruski predstavnik u UN dotakao se i suđenju Hašimu Tačiju i njegovim saradnicima u Hagu, rekavši da je to poslednja šansa za postizanje pravde 25 godina nakon nehumanih zverstava počinjenih na Kosovu i Metohiji.

Read Previous

Vučić hitno primljen u bolnicu

Read Next

Prekinut postupak protiv 35 osoba zbog incidenta na Dan državnosti