Rusi zauzeli Rubižne i Kreminu; Zelenski: Okupatori ne odustaju od pokušaja da u opsežnoj ofanzivi ostvare barem nekakvu pobjedu

Pedeset sedmi je dan ruske agresije na Ukrajinu.

Ruski zvaničnik: Operacija će se završiti kad prestanu NATO prijetnje

Ruska “specijalna vojna operacija” će se završiti kada NATO prestane da koristi ukrajinsku teritoriju za prijetnje Rusiji, rekao je Aleksej Poliščuk, visoki funkcioner ruskog ministarstva vanjskih poslova, javlja ruska državna agencija Tass.

“Specijalna vojna operacija završiće se kada se ispune njeni zadaci. Među njima su zaštita mirnog stanovništva Donbasa, demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine, kao i uklanjanje prijetnji Rusiji koje dolaze s ukrajinske teritorije zbog njenog zauzimanja od strane NATO-a”, rekao je Poliščuk. Nije objasni kako NATO prijeti Rusiji s ukrajinske teritorije.

 Zelenski: Okupatori ne odustaju od pokušaja da u opsežnoj ofanzivi ostvare barem nekakvu pobjedu

Situacija na istoku i jugu Ukrajine, kako je saopštio predsjednik te države Volodimir Zelenski, ostaje maksimalno teška.

“Okupatori ne odustaju od pokušaja da u novoj, opsežnoj ofanzivi ostvare barem nekakvu pobjedu. Treba im bar nešto čime mogu nahraniti svoje propagandiste”, rekao je ukrajinski predsjednik.

 Rusi zauzeli Rubižne i Kreminu

Ruske snage su u ukrajinskoj regiji Lugansk zauzele Rubižne i obližnju Kreminu, pokazuju snimci koji kruže društvenim mrežama.

Na snimkama iz Rubižne su vidljiva značajna razaranja u centru grada i sjevernim oblastima. Čini se da se ruske snage i separatisti koje podržava Rusija slobodno kreću gradom.

Juče je regionalni vojni upravitelj u Lugansku Serhi Haidai odbio izvještaje da je grad pao. Međutim, rekao je za CNN da je 80 odsto regije Lugansk pod ruskom kontrolom.

U Kremini, gradu 11 kilometara zapadno od Rubižne, separatističke snage koje podržava Rusija su postavile ruske i separatističke zastave na vladine zgrade.

IZVOR:
CDM