12/11/2023

Rusi napuštaju državu: Nakon što je Putin naredio mobilizaciju, planula prodaja avio karata

Nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin jutros naredio hitnu mobilizaciju 300.000 rezervnih snaga vojske, avionske karte iz Ruske Federacije u jednom smjeru se jako brzo prodaju, prenosi agencija Rojters.

Putinova objava, koju je iznio tokom ranojutarnjeg televizijskog obraćanja javnosti, izazvala je strahove da mnogim muškarcima koji su godina potrebnih za ratovanje neće biti dozvoljeno da napuste ovu državu.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu je nakon ruskog predsjednika kazao kako će poziv biti ograničen na one koji imaju iskustva kao profesionalni vojnici, te da neće biti pozivani studenti i oni koji su do sada služili samo redovni vojni rok kao regruti.

Ipak, agencija Rojters prenosi kako su podaci Google Trendsa pokazali ogroman skok pretraga za Aviasales, što je najpopularniji portal u Rusiji za kupovinu karata.

Reakcija ukrajinske zastupnice

Prema podacima Aviasalesa, sve karte za direktne letove iz Moskve u turski Istanbul i jermenski Jerevan, obje destinacije gdje Rusi mogu putovati bez viza, su rasprodati velikom brzinom u srijedu.

Neke rute sa presjedanjem, među kojima su one iz Moskve u gruzijski glavni grad Tbilisi, takođe nisu dostupne, a najjeftiniji letovi iz ruske prijestolnice do Dubaija koštali su više od 300.000 rubalja (5.000 eura), dodaje agencija.

Zanimljivu reakciju na društvenim mrežama je objavila ukrajinska parlamentarka Ina Sovsun koja je na društvenoj mreži objavila kako Rusi „kupuju sve moguće karte iz države“ nakon Putinove naredbe za mobilizaciju.

„To pokazuje koliko oni zaista podržavaju rat“, navela je ona bez ponuđenih dokaza za svoju tvrdnju.

Read Previous

Vujović: Ispada da Dritan poziva Bajdena da spriječi širenje uticaja Abazovića

Read Next

Parlament sjutra o naimenovanju OIK Zeta