12/10/2023

Rekordne cijene karata nakon Putinove objave mobilizacije, rasprodati svi letovi iz Rusije

Karte na letovima iz Rusije brzo su se rasprodale nakon što je predsjednik Vladimir Putin potpisao ukaz o djelimičnoj mobilizaciji 300.000 rezervista, prenosi Rojters.

Cene karata za let u jednom pravcu iz Moskve ka Beogradu, sudeći prema sajtovima na kojima se mogu rezervisati i kupiti karte, dostižu rekordne cene.

Prema sajtu travel.mediaalpha, za 22. septembar cijena karte u jednom pravcu na realiciji Moskva – Beograd košta 3.323 dolara, dok se za dan kasnije 23. septembra cijene kreću od 1.600 do 5.600 dolara u zavisnosti od klase i broja presjedanja. Kada su u pitanju ostali datumi trenutno je najpovoljnija cijena 1.600 dolara.

Većina letova Air Serbia na relaciji Moskva – Beograd je rasprodata. Prema podacima na sajtu ove kompanije prvi slobodni termini su 25 i 26. septembar, a zatim 9. oktobar. Cijene za povratne letove se kreću 160 i 230 hiljada dinara.

U razgovoru sa ljudima iz agencije Fly time koja se bavi prodajom avio karata, prema njihovoj bazi podataka, prvo slobodno mjesto je 29. septembar, prevoznik je Air Serbia, a cijena iznosi 75.000 dinara.

Kako navode, iz Moskve za Beograd može se leteti direktno sa kompanijom Air Serbia, Turkish airlines sa presjedanjem u Istanbulu i sa Fly Dubai sa presjedanjem u Dubaiju.

Podaci Google Trendsa pokazuju skok u pretraživanjima za Aviasales, najpopularniji ruski sajt za kupovinu avio karata.

Direktni letovi iz Moskve za Istanbul u Turskoj i Jerevan u Jermeniji, oba odredišta koja Rusima omogućavaju ulazak bez vize, rasprodati su u srijedu, prema podacima Aviasalesa, a ni neke linije s međusletanjem, uključujući one od Moskve do Tbilisija, takođe nisu bile dostupne.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbio je da odgovori na pitanja novinara o eventualnom zatvaranju ruskih granica kako bi se sprečilo bjekstvo vojno sposobnih osoba nakon što je objavljena djelimična mobilizacija za potrebe rata u Ukrajini.

On je rekao da će ruska vlada “vrlo brzo” objaviti koje će kategorije građana biti izuzete od mobilizacije rezervista s vojnim iskustvom za služenje u Ukrajini.

Read Previous

Škrelja: Abazovićevi potezi i poruke iracionalni, sreća je što više nikad neće imati bilo kakvu rukovodeću funkciju u državnoj vlasti

Read Next

NATO počeo da raspoređuje rezervne trupe na Kosovu