12/10/2023

Reakcija Građanske Crne Gore na porast vršnjačkog nasilja u školama

U posljednje vrijeme, sve češća pojava nasilja i zlostavljanja među učenicima u školama zahtijeva hitan i oštar pedagoški odgovor, uz strogu disciplinu i jasnoću.

Želimo naglasiti učenicima, roditeljima i školskom osoblju da su mobing i vršnjačko nasilje, u bilo kojem obliku, apsolutno neprihvatljivi. Svaki prekršaj ovog pravila mora biti sankcionisan i tretiran sa ozbiljnošću koju situacija iziskuje.

Nastavno osoblje mora biti budno i sposobno prepoznati znakove zlostavljanja među učenicima. Njihova je odgovornost da pravovremeno intervenišu i preduzmu odgovarajuće mjere kako bi se spriječilo dalje zlostavljanje. Takođe, potrebno je uspostaviti čvrstu komunikaciju s roditeljima kako bi se osiguralo da se problemi rješavaju na adekvatan način.

Oštar pedagoški pristup uključuje uspostavljanje jasnih pravila i posljedica za zlostavljače, kao i pružanje podrške žrtvama. Zlostavljačima mora biti jasno da će se preduzeti stroge mjere, uključujući disciplinske sankcije, kako bi se zaustavilo zlostavljanje.

Školske ustanove trebaju organizovati obuke i radionice za sve učesnike u obrazovnom procesu, s ciljem promoviranja pozitivnih vrijednosti i učenja konstruktivnog rješavanja konflikata. Učenicima treba osigurati informacije o tome kako prijaviti zlostavljanje i kako se zaštititi od nasilnika.

Kao ključan dio oštrog pedagoškog pristupa, neophodno je izgraditi kulturu nulte tolerancije prema nasilju i zlostavljanju, kako bi svi učenici osjećali sigurnost i zaštitu u školskom okruženju. Odgovornost svih uključenih je da se zalažu za ovakav pristup i budu uzor budućim generacijama.

Read Previous

SO ZETA poništava odluku o priznavanju Kosova na teritoriji Zete?

Read Next

Bursać: SAO Zeta i Srpsko Kosovo