09/22/2023

“Razumijem mirne proteste ne i šovinizam”

Potpredsjednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović komentarisala je situaciju u Crnoj Gori, ističući da ima razumijevanja za građane koji su svakodnevno na ulicama i u hramovima SPC i koji na taj način izražavaju mirni protest zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovijesti.

Nemam razumijevanja za buđenja šovinista, za huligane i probisvijete koji se u Beogradu opet pojavljuju kao čuvari srpstva“, ističe Mihailović za Blic.

Najtužnije joj je, kaže, “apel 88” u kome intelektualci optužuju Srbiju da je odgovorna za dešavanja u Crnoj Gori.

Znam da će se u BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj uvjek naći neko kome je Srbija kriva za sve, ali kada sam vidjela potpise nekih naših uglednih ljudi, to me je razočaralo. Nema ovo veze s tim da li volite Vučića ili ne. Šta se nama dogodilo? Kada je postalo “in” biti protiv svoje zemlje? Kako je postojanje bilo kog Srbina izvan Srbije postalo ništa drugo nego klica velikosrpstva? Imaju li Srbi van Srbije uopšte pravo da žive kao Srbi, da imaju svoju kulturu, crkvu? Zar drugi narodi u Srbiji to nemaju? Da li je moguće da neki naši ugledni građani toliko mrze što su Srbi, pa se ne znam kome pravdaju potpisom na svoju “sramotu”? Srbija će, bez obzira na sve, brinuti o svojim sunarodnicima gdje god da žive, mirno, evropski, ne rušeći mostove među državama, već praveći nove“, kazala je potpredsjednica Vlade Srbije.

Read Previous

Veljović zahvaljuje MCP što okupljanja protiču bez incidenata

Read Next

Privedeno više osoba osumnjičenih za trgovinu ljudima