11/29/2023

Raonić: Potpuno je nebitno da li ću biti na čelu Javnog servisa, žao mi je “stručnjaka” i onih koji bi da budu ja

Nakon što je podgorički Viši sud potvrdio presudu Osnovnog suda prema kojoj je Boris Raonić nezakonito izabran na funkciju generalnog direktora RTCG, Raonić se, u susret sjednici Savjeta Javnog servisa, oglasio na svom Fejsbuk profilu.

Njegovo obraćanje prenosimo integralno: 

“Dragi prijatelji,

Primijetili ste da sam se ovih dana uzdržavao od javnog komentarisanja nedavne odluke Višeg suda, kojom je utvrđena nezakonitost odluke Savjeta RTCG o mom izboru za generalnog direktora. Razlog je prost – čekali smo zvaničnu presudu sa obrazloženjem te odluke, instrukcijama i pravnim poukama, kako bi onda u skladu sa procedurama preuzeo dalje korake.

Nisam želio da zauzmem rovovsku poziciju, iz koje bih branio sopstveni interes nauštrb principa i standarda koje sam se obavezao zastupati, i zbog kojih sam se i kandidovao za ovu funkciju. Moj profesionalni život je postojao prije Javnog servisa, moj mandat je zakonski ograničen – i ovu poziciju nisam preuzeo kako bi Javni servis koristio kao instrument političkih ili nekih drugih klanovskih interesa. Ono što smo postigli dosad u smislu programskih i organizacionih reformi, a što je prepoznato i rastom povjerenja i gledanosti, te podrškom i izvještajima međunarodnih organizacija i partnera – je jedino suštinski bitno.

Pokazali smo da Javni servis može opstati kao profesionalni medij okrenut interesima građana, a ne interesima političkih grupacija i ostalih društvenih klanova koji postepeno gube kontrolu i uticaj na društvene procese, čime su dugo vremena predstavljali prepreku istinskoj emancipaciji crnogorskog društva.

Sve su to neumitni procesi, i potpuno je nebitno da li će na čelu Javnog servisa biti Boris Raonić – ono što je bitno da to više ne mogu biti protagonisti svih završenih tužnih epizoda kojima se 20 godina urušavala ideja javnog servisa. Oni toga još uvijek nisu svjesni, i otuda serija strastvenih reakcija sa oba ekstrema crnogorske društveno-političke scene ovih dana u medijima i na društvenim mrežama.

Žao mi je ljudi koji ne vide smisao života ako ne upravljaju JS i da budu Ja, a za sada je samo postigao frizuru kao moju. Žao mi je “stručnjaka” koji komentarišu presudu koju ne pročitaše i koji su tužni što ona daje više mogućnosti Savjetu.

Sada se prepustimo institucijama i zakonskim procedurama, jer to je suština demokratije i vladavine prava. To nisu samo lijepe fraze koje su uputne samo dok kritikujemo neistomišljenike – već principi koje samo trebamo upražnjavati.”

Read Previous

Petnaestogodišnji fudbaler preminuo nakon tuče na meču kadeta

Read Next

Vlada: „Neko“ su studenti, obespravljeni radnici i srednjoškolci – odluke donijete transparentno prije više od mjesec