11/30/2023

Raičević: Zabrinjava što državno tužilaštvo delegira kao svog predstavnika tužioca koji se sumnjiči za nasilje u porodici

Zabrinjava činjenica da državno tužilaštvo za rad na zakonu kojim se sankcioniše nasilje u porodici delegira kao svog predstavnika tužioca koji se za takvo djelo i sumnjiči – istakla je u reagovanju izvršna direktorica Centra za ženska prava Maja Raičević, a koje je sa podrškom više nevladinih organizacija uputila Vrhovnom državnom tužilaštvu, Tužilačkom savjetu, Ministarstvu pravde i Savjetu Evrope.

Raičević je navela da je na sastanku Radne grupe Ministarstva pravde za izradu Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, a čija je članica, učestvovao prije tri dana državni tužilac koji se sumnjiči za nasilje u porodici. 

– Izražavam oštar protest zbog ove pojave, koja ne samo da negira sve napore koje preduzimamo sa ciljem obezbjeđivanja sigurnosti i zaštite žrtava nasilja, već i šalje pogrešnu poruku javnosti. Protiv ovog tužioca Osnovno državno tužilaštvo u Nikšiću već duže od mjesec  sprovodi izviđaj zbog osnova sumnje da je 3. maja bio nasilan prema svojoj supruzi, kojoj je, kako navode mediji, nanio i fizičke povrede – rekla je Raičević.

Ističe da “ni tužilaštvo, ni Ministarstvo pravde koje predsjedava radnom grupom, a ni prisutni predstavnici pravosuđa u tome nijesu vidjeli konflikt interesa, već su nastavili sa radom” i nakon što je ukazala na problem i napustila sastanak radne grupe na kojem je učestvovao ovaj tužilac. 

– Samo je meni, predstavnici nevladine organizacije koja zastupa žrtve, sporno to što prekršajni Zakon o zaštiti od nasilja u porodici mijenja i unapređuje osumnjičeni za porodično nasilje. Mediji, pozivajući se na izvore u policiji, navode da je nasilje na štetu iste osobe izvršio i 2021. godine, ali tužilaštvo nije procesuiralo ovaj predmet. Smatram da tužilaštvo, delegiranjem osumnjičenog za porodično nasilje u pomenutu radnu grupu, omalovažava dosadašnje napore na suzbijanju nasilja u porodici, čiji su krhki rezultati dodatno poljuljani takvim postupkom – ocijenila je Raičević.

U ranijim obraćanjima VDT i Tužilačkom savjetu, Centar za ženska prava je, dodaje, istakao primjedbe da postupanje državnog tužilaštva nije u skladu sa međunarodnim standardima i Uputstvom VDT-a o postupanju u slučajevima nasilja u porodici. 

– Istanbulska konvencija članom 5 obavezuje Crnu Goru da se uzdrži od učešća u bilo kakvom činu nasilja nad ženama i obezbijedi da državni organi, zvaničnici, službenici, ustanove i drugi akteri koji nastupaju u ime države postupaju u skladu sa ovom obavezom. Osim toga, Uputstvo o postupanju tužilaštva jasno propisuje hitnost u postupanju u slučajevima nasilja u porodici, a član 256a ZKP propisuje da se u skraćenom postupku odluka o krivičnoj prijavi mora donijeti najkasnije u roku od mjesec dana. Taj rok je uveliko istekao, a tužilaštvo još nije donijelo odluku. Posebno zabrinjava odsustvo zaštite žrtava, čak i u situaciji kada je jedna od njih državna tužiteljka – naglasila je Raičević.

Ovakvi dvostruki aršini prema muškarcima i ženama, osim što, kako je navela, predstavljaju institucionalnu diskriminaciju, ometaju pristup žrtava pravdi i šalju lošu poruku svima onima koji/e trpe bilo koji oblik nasilja i očekuju nepristrasno i djelotvorno postupanje tužilaštva.

– Ponavljam ranije zahtjeve koje je Centar za ženska prava 30.maja 2023. godine uputio Vrhovnom državnom tužilaštvu i Tužilačkom savjetu, kojim tražimo hitnu, nepristrasnu i djelotvornu istragu u predmetu porodičnog nasilja za koje se državni tužilac sumnjiči. Očekujem i da se VDT i Tužilački savjet jasno odrede prema ovom reagovanju – poručila je Raičević.

Reagovanje potpisuju i:

Akcija za ljudska prava

Spektra

Udruženje mladih s hendikepom

SOS Telefon za žene i djecu žrtve nasilja Podgorica

SOS Telefon za žene i djecu žrtve nasilja Nikšić

SOS Telefon za žene i djecu žrtve nasilja Plav

SOS Telefon za žene i djecu žrtve nasilja Bijelo Polje

SOS Telefon za žene i djecu žrtve nasilja Ulcinj

SOS Telefon za žene i djecu žrtve nasilja Berane

Juventas

Siguran život Tuzi

Roditelji

Kvir Montenegro

Sigurna ženska kuća

“Sofija”- Savjetovalište za žene žrtve nasilja, Berane

FOTO: POBJEDA

Read Previous

GI Zdravi Mojkovac: Podaci o otvaranju Brskova se kriju, predstavnica Ministarstva napustila javnu raspravu

Read Next

Vuksanović: HGI neće pošto-poto ulaziti u vlast