12/10/2023

Prvi haški tužilac: Putin ne misli da će mu suditi, i Milošević je tako mislio

Prvi glavni tužilac Haškog tribunala Ričard Goldstoun uporedio je predsednika Rusije Vladimira Putina i bivšeg predsednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića, rekavši da ni Milošević nije mislio da će mu biti suđeno zbog ratnih zločina koje je počinio.

“Zločini za koje je optužen Putin i njegova pomoćnica su ozbiljni zločini. To su zločini koji bi šokirali svaku normalnu osobu. Međutim, Putin neće biti izveden pred sud sve dok je šef države”, kazao je Goldstoun.

On je upitan da li bi se Putinu moglo suditi za zločine nad Ukrajinom.

“Poslednje što njemu pada na pamet je da će ikada biti izveden pred lice pravde u Hagu, ali je Milošević isto tako mislio. Da ste Miloševića 1994. ili 1995. pitali da hoće li mu se suditi, on bi vam se nasmejao“, rekao je Goldstoun.

Milošević nije mogao da zamisli da će „doći do revolucije, do promene vlasti i da će ga njegov naslednik staviti na avion i poslati u Hag“, kazao je on.

Dodao je da ne bi voleo da bude „u koži“ Putina.

“Niko ne zna šta će se desiti u budućnosti, ja ne bih voleo biti ‘u koži’ Putina i da mi nad glavom visi poternica Međunarodnog krivičnog suda”, kazao je on.

IZVOR: N1

FOTO: worldjusticeproject.org

Read Previous

Predstavljen najskuplji VW Golf ikada

Read Next

Uprava policije: Za 24 sata 23 saobraćajne nezgode