11/29/2023

Prst u oko Vučiću: Funkcioneri iz Evrope i svijeta dolaze na Prajd uprkos zabrani

Iako je šef srpske države Aleksandar Vučić rekao da šetnje u Beogradu neće biti za Europrajd, “makar ga pozvao i Džozef Bajden”, iz Evrope i svijeta stižu najave da će tog 17. septembra mnogi funkcioneri doputovati u prijestonicu Srbije.

Više od 30 ličnosti iz svijeta politike i nevladinog sektora doputovaće u Beograd kako bi uzeli učešće u najavljenom Europrajdu, potvrđeno je Novoj.

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik najavio je svoj dolazak u Beograd na Europrajd, a isto je učinila i poslanica EP Teri Rajndke.

“Biću u Beogradu i pridružiću se maršu na Europrajdu 2022. – zajedno sa hiljadama mirnih demonstranata, nekoliko desetina poslanika u Evropskom parlamentu i brojnim predstavnicima nacionalnih vlada. Svi ćemo prisustvovati ovom događaju”, rekla je ona za “Novu”.

Među onima koji su potvrdili dolazak je i potpredsjednica Vlade Belgije, Petra de Suter, kao i njena koleginica iz Crne Gore i ministarka za evropske poslove Jovana Marović.

Pored njih, u prijestonicu Srbije dolaze i Helena Dali, komesarka EU za ravnopravnost, predsjednica Senata Kraljevine Belgije, Stefani Doze, Dunja Mijatović, komesarka Savjeta Evrope za ljudska prava, Sven Lehman, njemački komesar LGBT + pitanja, Fabricio Petri, specijalni izaslanik Italije za rodni identitet, Džek Patrik Luis, član Predstavničkog doma u Masačusecu iz redova američkih Demokrata.

Uz pomenuta imena, očekuje se dolazak velikog broja poslanika Evropskog parlamenta, predstavnika Velike Britanije, kao i ljudi iz nevladinog sekotra i organizacija za ljudska prava.

EU se nada će se Europrajd održati

Podsjetimo, na pitanje Nova.rs da prokomentariše izjavu predsjednika Srbije da država neće dozvoliti održavanje protesne šetnje, Ana Pisonero, portparolka Evropske komisije je je rekla da Evropska unija podržava jednakost i odbacuje sve oblike diskriminacije, te da očekuju da se i njihovi najbliži partneri posvete zaštiti i unapređenju ljudskih prava.

“Očekujemo da se naši najbliži partneri posvete zaštiti i unapređenju ljudskih prava. Ovo uključuje poštivanje prava LGBT+ osoba, uključujući njihovo pravo na slobodu okupljanja i izražavanja u skladu sa njihovim Ustavom i međunarodnim obavezama u vezi sa ljudskim pravima“, navela je Pisonero.

Ona je dodala da je zvaničnom Briselu žao što je Srbija najvila da neće dozvoliti Europrajd za koji je prvobitno dogvoreno da bude u Beogradu u septembru.

“Razumijemo da organizatori još uvijek nisu dobili nikakvo zvanično obavještenje o zabrani Prajda. Pozivamo srpske vlasti da nastave kontakte sa organizatorima u cilju pronalaženja rješenja za održavanje parade Europrajda u miru i bezbjednosti. Nastavljamo da pažljivo pratimo ovo pitanje i radujemo se konačnoj pozitivnoj odluci. Кao što je predsjednik Evropske komisije jasno rekao u nekoliko navrata, mi snažno vjerujemo u Uniju ravnopravnosti, gdje svako može da bude ono što želi i gdje ste slobodni da volite koga želite. Evropa mora postati LGBTQ zona slobode”, rekla je Pisonero za Nova.rs.

Read Previous

M PORTAL: „Mali Gringo je čuvao Milačića, davali smo mu pare prije par mjeseci, reći ću mu da vidi to za tebe“

Read Next

Brane srpske televizije i kad krše sve standarde