12/11/2023

Proglašene i liste koje nemaju dovoljan broj žena

Opštinske izborne komisije u Kolašinu, Žabljaku, Bijelom Polju, Plužinama i Baru nezakonito su proglasile 13 izbornih lista, ali će one učestvovati na lokalnim izborima u tim opštinama jer nema mogućnosti za njihovo poništenje, niti preispitivanje, piše Pobjeda.

Saradnik na programima u Centru za građansko obrazovanje Damir Suljević, koji je i član Državne izborne komisije (DIK) ispred NVO i akademske zajednice, kazao je Pobjedi da liste nijesu u skladu sa Zakonom o izboru odbornika, jer ne sadrže obavezan broj žena kandidatkinja za odbornice.

Suljević je je objasnio da DIK u ovom slučaju ne može da interveniše, jer je Zakon izričito ovlastio opštinske izborne komisije da pregledaju dokumentaciju, sagledaju ima li nedostataka i ostave rok od 48 sati za njihovo otklanjanje.

“Nedovoljan broj žena na izbornim listama na planiranim lokalnim izborima nas mora sve zabrinuti i otvoriti pitanje karaktera vrijednosti koje se zaista njeguju među različitim političkim subjektima ukoliko ne otvaraju prostor ni za minimalnu, trećinsku, a kamoli ravnopravnu prezentaciju žena”, istakao je Suljević.

On je podsjetio da obavezna kvota pripadnica manje zastupljenog pola na listama nije novost u zakonu, zbog čega se ovakvo postupanje ne može pripisati neznanju ili nespretnosti učesnika izbora, niti opštinskih izbornih komisija koje su, kako je rekao, ove stvari slučajno ili namjerno previdjele.

“Ovo je bila tačka sporenja i na sjednici DIK-a, gdje se raspravljalo o tome koja bi mogla biti uloga Komisije u ovom trenutku, s obzirom na saznanja o ovim nepravilnostima, kao i na činjenicu da su nadležnosti Komisije u ovom trenutku značajno limitirane”, ukazao je Suljević.

On je rekao i da nije prihvaćen prijedlog da se Komisija oglasi saopštenjem kako bi ukazala na sve uočene nepravilnosti, ali i objasnila javnosti ono što izaziva konfuziju.

“Osim predsjednika DIK-a Nikole Mugoše, i mene, kao predstavnika iz reda civilnog društva, koji smo u odnosu na ovu tačku imali izdvojeno mišljenje, svi ostali članovi i članice bili su rezervisani prema toj ideji ili otvoreno protiv nje”, naveo je Suljević.

Read Previous

Rutinski trijumf nad Maltom

Read Next

Moramo građanima i međunarodnim partnerima reći sve što znamo o skandalmejkeru Abazoviću