12/11/2023

Proganjani ruski profesori otvaraju fakultet u Crnoj Gori, Filipović jedan od osnivača

U Crnoj Gori se otvara prvi Fakultet liberalnih nauka i umjesnosti, od strane univerzitetskih profesora sa proganjanih fakulteta u Rusiji. Ljubomir Filipović, crnogorski politikolog i analitičar CdM-a jedan je od osnivača novog fakulteta.

U prekjučerašnjem članku u ruskoj opozicionoj Novoj Gazeti najavljeno je formiranje ovog fakulteta od strane Ksenije Lučenko, bivše dekanice Fakulteta medija i komunikacije sa prestižne Moskovske škole društvenih i ekonomskih nauka, popularne Šanjinke.

Ovaj privatni univerzitet osnovan je 1995. godine od strane poznatog ruskog naučnika Teodora Šanjina, uz pomoć Soroševe fondacije i pri podršci britanske vlade.

Fakultet posljednjih godina trpi pritiske Putinovog režima, a rektor Sergej Zujev je uhapšen i u istražnom zatvoru se nalazi već više od godinu dana.

Mnogi od profesora ovog i drugih liberalnih univerziteta proglašeni su stranim agentima u skladu sa ruskim zakonom, i jedan dio njih emigrira ili traži način da emigrira u Evropu.

Filipović, crnogorski politikolog i analitičar CdM-a jedan je od osnivača novog fakulteta.

On u izjavi za CdM ukratko je izložio planove razvoja institucije.

“Odlučili smo se da fakultet osnujemo na Cetinju. Mislim da Crna Gora treba da prigrli ovaj projekat. Prije svega politički, jer se dolaskom liberalne ruske inteligencije u Crnu Goru stvaraju antitijela protiv malignog uticaja Kremlja”, rekao je Filipović.

Sa druge strane, dodaje on, dolazak stručnih i krestivnih ljudi i velikig broja studenata može samo obogatiti Cetinje i Crnu Goru.

“Počinjemo skromno uz podršku USRF fondacije osnovane od strane američke vlade. U narednim danima ćemo održati pres konferenciju i detaljno obavijestiti o planovima i budućem radu fakulteta”, zaključio je Filipović u izjavi za CdM.

Read Previous

Dajković predvodi Slobodnu Crnu Goru na izborima u Podgorici

Read Next

Izlazne ankete: Velika pobjeda desničara na izborima u Italiji