11/29/2023

Preminuo Silvio Berluskoni

Bivši premijer Italije Silvio Berluskoni preminuo je u 86. godini, javljaju italijanski mediji.

Prethodno je objavljeno da je Berluskoni u izuzetno teškom stanju.

On je bolovao od leukemije.

Najpoznatiji je po vlasništvu nad Mediasetom, najvećom televizijskom kućom u Italiji, te po angažmanu u italijanskoj politici, koji je započeo tokom devedesetih godina prošlog vijeka. Bio je premijer Italije u tri navrata, od 1994. do 1995., od 2001. do 2006. i od 2008. do 2011. godine.

Od politike nije odustajao do kraja života te je i u poznim godinama bio politički aktivan. U dubokoj starosti doveo je svoju stranku Forza Italia do participacije u vlasti, a sam Berluskoni izborio se za mjesto u italijanskom Senatu, gornjem domu parlamenta. U Senat je ušao na izborima krajem septembra 2022. godine nakon deset godina zabrane obavljanja javnih dužnosti zbog presude za poreznu prevaru.Berluskoni je svoje senzacionalne povratke učinio svojim zaštitnim znakom u italijanskoj politici u posljednje tri decenije koliko je bio aktivan na sceni. U gornji dom italijanskog parlamenta izabran je s više od 50 odsto glasova podrške u sjevernom gradu Monzi, u kojoj bio vlasnik tamošnjeg fudbalskog kluba.

Neuspješno se pokušao nametnuti kao kandidat za predsjednika početkom 2022. godine. Ipak, zbog brojnih kontroverzi kojima je obilježen nije mogao sakupiti širu podršku na političkoj sceni, nužnu za izbor na tu funkciju. Bio je sklon politički nekorektnom vokabularu u kojem nije prezao od seksizma i homofobije, a u posljednje vrijeme izazivao je zgražanje hvaleći ruskog predsjednika Vladimira Putina i opravdavajući agresiju Rusije na Ukrajinu. Biografija mu je puna optužbi za korupciju, sukob interesa i raznih skandala koji se vežu za njegov lični život. Protiv Berluskonija je podignuto više od 30 optužnica za razne prestupe, uključujući korupciju, utaju poreza, krivotvorenje, prevare, zloupotrebu položaja i nezakonitu finansijsku aktivnost. Neka suđenja još su uvijek u toku dok su druga riješena sudskim presudama.

Berluskoni je osuđen u nekoliko slučajeva i određeno vrijeme proveo je u zatvoru te u kućnom pritvoru. Najpoznatiji slučaj sudskog progona s kojim je bio suočen je tzv. Rubygate, u kojem je prvotno osuđen za kupovinu seksualnih usluga od maloljetne prostitutke Karime el Mahroug, poznate kao Ruby.

CDM.ME

Read Previous

Milojko razbio. Ali vlada može i bez njega

Read Next

CEMI na osnovu 100 odsto obrađenih biračkih mjesta: SNP i Demos u parlamentu, SDP i Leposavić ne