12/11/2023

Preminuo Mihal Ramač, jedan od glavnih urednika Danasa

Novinar i publicista Mihal Ramač preminuo je danas u Novom Sadu poslije kraće i teške bolesti. Bio je drugi po redu glavni i odgovorni urednik lista Danas.

Mihal Ramač rođen je 1951. u Ruskom Krsturu. Klasičnu gimnaziju i licej završio je u Rimu, diplomirao istoriju na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Bio je novinar listova „Ruske slovo“ i „Dnevnik“, dopisnik Radija Slobodna Evropa i agencije Ukrinform, a prije Danasa glavni i odgovorni urednik dnevnih listova „Naša Borba“ i „Vojvodina“.

Živio je u Petrovaradinu. Objavio je sedam knjiga pjesama na rusinskom jeziku. Autor je scenarija za sedam TV serija o devedesetim godinama XX vijeka.

Zajedno s bratom Jankom preveo je s helenskog na rusinski „Bibliju“ (2019). Preveo je na rusinski i s rusinskog na srpski tridesetak knjiga poezije i proze, u periodici djela nekoliko desetina jugoslovenskih i svjetskih pjesnika. Knjige eseja: „Povijest o početku kraja“ (2002), „S one strane snova“ (2003), „6. oktobar“ (2008), „Zov vedrih vidika“ (2018) i „Dunavska rapsodija“ (2018).

Read Previous

Alkaras ubjedljiv, Đoković više nije broj 1

Read Next

RASPADA SE DF! Od śutra ne postoji!?