12/10/2023

Prekinut postupak protiv 35 osoba zbog incidenta na Dan državnosti

Postupak protiv 35 osoba, zbog incidenta koji se dogodio 13. jula prošle godine u centru u Nikšiću, prekinut je juče u nikšićkom Osnovnom sudu.

Advokatica Branislavka Mujović Radović, koja zastupa 31 osobu protiv koje se vodi postupak, tražila je izuzeće sudije Save Mušikića jer nije odlučio o odbacivanju optužnog prijedloga.

– Tražila sam izuzeće zato što nije odbačen optužni prijedlog, a po zakonu je već imao mogućnost za to, s obzirom da je postojalo rješenje o odbacivanju krivične prijave protiv svih okrivljenih koje je donijeto istog dana kada je tužiteljka podnijela optužni prijedlog sudu. Iznenađena sam da sudija do sada nije mogao da odbaci taj optužni prijedlog koji stoji u spisima. Smatram da je danas sud mogao da odluči, ali sudija je pokušao da razdvoji krivične postupke za svakog okrivljenog pojedinačno, što bi otežalo uslove za izuzeće sudije – rekla je Mujović Radović za portal Pobjeda.

Ona je pojasnila da je tražila izuzeće sudije Mušikića i zbog sumnje u pristrasnost.

– Moji branjenici sumnjaju u to da sudija neće biti nepristrasan – kazala je Mujović Radović, dodajući da je Mušikić da je već odredio datum sljedećeg rošišta za 11. jul u 11 sati.

– On vjerovatno smatra da će prijedlog za izuzeće biti odbačen zbog čega je i saopštio novi termin za nastavak suđenja – rekla je Mujović Radović.

Forum slobodnih građana “Luča” je, podsjeća Pobjeda, 13. jula prošle godine na Trgu slobode u Nikšiću organizovao proslavu Dana državnosti, dok se u blizini na Trgu Šaka Petrovića okupila druga grupa građana sa trobojkama, srpskim nacionalnim i simbolima Srpske pravoslavne crkve. U jednom momentu došlo je do sukoba između ove dvije grupe građana.

Obilježavanje Dana državnosti okončano je intervencijom policije koja je bacila suzavac kako bi spriječila veći sukob.

Read Previous

Rusija: Situacija je alarmantna, Kosovo je na ivici novog sukoba

Read Next

Savić: Održavanje sjednice bez Milatovića je vrlo čudan potez