12/10/2023

Predśednik države ima posljednju riječ, može da raspusti Skupštinu

Nakon predloga predśednika države Mila Đukanovića o skraćenju mandata Skupštini, kasno je za naknadne poteze stare većine, kazao je dekan fakulteta za državne i Evropske studije Đorđije Blažić gostujući sinoć u Dnevniku 2 na Javnom servisu. On ocjenjuje da odluka Predśednika države da ne da mandat Miodragu Lekiću nije iznenađenje, te naglašava da Đukanović ima mogućnost da raspusti parlament ako poslanici ne glasaju za skraćenje mandata.

Parlamentarna većina imala je šansu da Ustavom predviđenoj proceduri predloži mandatara za sastav nove Vlade ali u ovom trenutku kako je kazao Prof. Đorđije Blažić nemaju naknadnih šansi.

“Postupak okončan. Odnosno nije ni započeo. Nije ni sproveden na Ustavom propisani način. Čisto sumnjam da će Predśednik davati nekakve, ne bi ni korektno bilo da Predsjednik to radi, da on sada daje neke naknadne šanse. Izvolite gospodo, jeste li imali vremena – jeste. Izvolite. Šta ste uradili. Nijeste došli na konsultacije. Prijatno, doviđenja“, navodi Blažić.

To što predśednik države nije dao mandat Miodragu Lekiću je ispravno kaže Blažić i ocjenjuje da odluka nije mogla biti drugačija.

“Krajnje je neozbiljno da se dešava, ako je tačno što mediji pišu da se dešava – da se preko medija ili pismima komunicira sa Predśednikom gdje se krši 95. član Ustava. To je neozbiljno. Kako Predśednik može da odredi mandatara ako nema uvjerenje od učesnika da će on biti izabran”, naglasio je Blažić.

Za Blažića je neprihvatljivo sa aspekta funkcionisanja institucija da poslanici ne izglasaju skraćenje mandata Skupštini i objašnjava da u tom slučaju predsjednik države može da ima poslednju riječ.

“Imate još jednu situaciju gdje Predśednik u smislu 92. člana Ustava može da raspušti Skupštinu”, zaključio je Blažić.

Read Previous

SD Budva jednoglasno za koaliciju sa DPS, SDP, GI “21. maj” i LP

Read Next

Šćekić: Suzbijamo korupciju iz zdravstva