12/11/2023

Pravoslavni Božić će slaviti 25. decembra, a ne 7. januara

Priredio: V.J. (ANTENA M)

Šef ukrajinske države Volodimir Zelenski predložio je da se 7. januar, kada dio pravoslavnih u novija vremena proslavlja Božić, otkaže kao neradan dan, kao i da se obiljeležavanjâ Dana državnosti i Dana branilaca i odbrane upodobe velikim crkvenim praznicima.

Zelenski je danas, 28. juna 2023, o tome nacionalnome parlamentu Ukrajine podnio zakonski prijedlog br. 9431. 

U obrazloženju, prenose ukrajinski mediji, navodi se da je „svrha prijedloga zakona da se napušti rusko naslijeđe nametanja Božića 7. januara i da se odredi datum za proslavu Božića — 25. decembar”. 

Zelenski napominje da je autokefalna Pravoslavna crkva Ukrajine „24. maja 2023. na Arhijerejskome saboru odobrila potpuni prelazak, počevši od 1. septembra 2023. na novi, Novojulijanski kalendar, po kojem živi većina pravoslavnih crkava u svijetu i koji posebno predviđa proslavu Roždestva Hristovog 25. decembra, a ne 7. januara”.

Kao rezultat toga, Zelenski predlaže promjenu datuma proslavâ i neradnih dana: 

– Dana državnosti Ukrajine, sa 28. jula na 15. jul, kada se obilježava śećanje na izuzetnog državnika i ravnoapostolnog kneza kijevskoga Svetoga Volodimira Velikog, 

– Dana branilaca i odbrane Ukrajine sa 14. oktobra na 1. oktobar, jer je to povezano s ukrajinskim vojnim tradicijama poštovanja Dana Pokrova Presvete Bogorodice. 

Napominjemo, do 1918. godine u Crnoj Gori — shodno drevnim tradicijama naše autokefalne Crkve — Roždestvo Hristovo su nam preci uvijek slavili 25. decembra. 

Drugim riječima, Božić je kod Crnogoraca vazda padao prije Nove godine (Novoga ljeta, Vasiljevdana): takav hronološki poredak je opisao i Njegoš u „Gorskome vijencu”. 

Srbi su nam 1918, okupacijom i uništenjem Crne Gore i Crnogorske pravoslavne crkve, nametnuli i novotariju kalendarske izmjene proslave Božića s 25. decembra na 7. januar.

Međutim, većina autokefalnih jurisdikcija i dalje proslavlja Božić 25. decembra, tj. pridržava se Novojulijanskoga kalendara, a to su patrijaršije i pomjesne crkve: 

– Vaseljenska, Aleksandrijska, Antiohijska, Kiparska, Grčka, Rumunska, Poljska, Albanska, Bugarska, Ukrajinska.

Read Previous

Dvije osobe će krivično odgovarati u Pljevljima

Read Next

Studiraj CRNOGORSKI!