12/10/2023

Potrošači ostali bez peleta klase A1

Proizvođači tog energenta tvrde da pelet ,,En plus A2“ nije lošijeg kvaliteta i navode da to potvrđuju sertifikati koje posjeduju. Ipak, pojašnjavaju da ta vrsta peleta ima malo veću kalorijsku moć i zato je potrebno češće čišćenje peći.

roizvođači peleta, koje je Pobjeda kontaktirala, tvrde da poštuju odluku Vlade o ograničenju cijene ovog energenta, kao i odluku da bar 15 odsto proizvodnje plasiraju na domaćem tržištu. Naveli su da nude pelet klase A2 i da nemaju kvalitetniji klase A1, jer nemaju sirovinu za njegovu proizvodnju.

Kvalitet

Pobjedi se ove sedmice obratilo više građana nezadovoljnih što ne mogu da nabave pelet klase A1, jer strahuju da bi zbog korišćenja niže klase ovog goriva moglo doći do kvarova i havarija njihovih peći za centralno grijanje. Proizvođači, opet, tvrde da pelet ,,En plus A2“ nije lošijeg kvaliteta i da zadovoljava sve standarde.

Građani tvrde da peleta klase A1, koji su kupovali prethodnih godina, nema na tržištu i ističu da praktično ne znaju što kupuju po cijeni od 320 eura po toni. Podsjetili su da su kvalitetniji pelet lani kupovali za 190 eura, odnosno da je bio skuplji samo 20 eura od lošijeg A2. S obzirom na to da je Vlada ograničila cijenu peleta na domaćem tržištu, sumnjaju da proizvođači kvalitetniji pelet izvoze po većim cijenama.

– Pelet klase A1 pojedini su plaćali u maju 240, a u julu 280 eura. Mi koji tada nijesmo imali pare i čekali Vladu da donese odluku o ograničenju cijena, dočekali smo da kupimo drugu klasu peleta, ko zna od kojeg otpada spakovanu – kazala je Pobjedi razočarana građanka, čija se porodica grije na taj energent.

Građani pitaju kome da se obrate ako zbog korišćenja manje kvalitetnog peleta dođe do havarija i kvarova na njihovim pećima i sistemima za grijanje vrijednim po nekoliko hiljada eura.

Većina građana koja se obratila Pobjedi rekla je da pelet posljednjih godina kupuje kod kompanije ,,Bekom CO“, čiji je proizvodni pogon na Bioču i da su ranijih godina kupovali pelet klase A1.

Izvršni direktor i vlasnik te kompanije Petar Kljajević rekao je Pobjedi da pelet ,,En plus A2“ nije lošijeg kvaliteta, već zadovoljava sve standarde i da on ima sertifikat koji to potvrđuje.

Čišćenje

– Svakodnevno vršimo laboratorijsko testiranje proizvedenog peleta (udio pepela, prašine, vlaga, čvrstoća) i ukoliko ne zadovoljava propisane parametre ne ide u prodaju – tvrdi Kljajević. Ipak, pojašnjava da ta vrsta peleta ima malo veću kalorijsku moć i zato je potrebno češće čišćenje peći.

– Stoga, mi ne možemo biti odgovorni za eventualne kvarove na pećima, već potrosač zbog načina na koji dozira, čisti i održava peći – poručio je Kljajević.

Podsjetio je da je odlukom Vlade cijena ograničena za pelet klase ,,En plus A2“. – Razlog zašto nema klase A1 je trenutna nedostupnost sirovine pogodne za proizvodnju peleta ,,En plus A1“. Tu vrstu peleta ne proizvodimo već neko vrijeme i nije dostupan ni za izvoz – saopštio je Kljajević i dodao da poštuju uredbu Vlade o ograničenju cijene peleta i prodaju ga na domaćem tržištu po cijeni od 269 eura po toni, odnosno 320 eura u maloprodaji.

– Ovakav vid prodaje opterećuje našu proizvodnju, jer cijene nijesu ekonomske. Cijena koštanja proizvoda je veća od prodajne, jer je cijena sirovine, repromaterijala i dr. znatno porasla – kazao je Kljajević i naglasio

da su od stupanja na snagu vladine uredbe na domaćem tržištu plasirali više od 22 odsto ukupne proizvodnje za taj period. – Kako smo tek na početku mjeseca i imamo još porudžbina, taj procenat će biti još veći. Kupci koji se upišu za tekući mjesec pelet dobiju do kraja mjeseca – rekao je Kljajević i dodao da je dozvoljena količina po domaćinstvu dvije do tri palete, kako bi veći broj domaćinstava mogao uzeti pelet.

Naveo je da se cijene peleta u okruženju (Kosovo, Sjeverna Makedonija, Hrvatska) i Evropi kreću od 500 do 700 eura po toni, dok su Srbija i BiH ograničile cijene na 325 eura po toni.

I vlasnik pljevaljske kompanije „Jasen“ Savo Stevanović tvrdi da poštuje odluku o ograničenju cijene peleta.

– Ispoštovao sam je i više nego što odluka traži, jer prodajem pelet po 258 eura po toni, pošto imam ugovor sa Opštinom Pljevlja za isporuku 2.850 tona – kazao je Stevanović, koji ističe da od početka prodaje isključivo klasu A2 i da nikad nije proizvodio i prodavao pelet klase A1.

Odluka Vlade kojom se ograničava cijena peleta stupila je na snagu 13. avgusta. Krajem prošle sedmice su ministarstva ekonomije i poljoprivrede upozorila da razmatraju mogućnost privremene zabrane izvoza peleta,

jer su saznali da pojedini proizvođači ne poštuju odluku o ograničavanju cijena.

Iz ta dva resora prethodna dva dana nijesu odgovorili na pitanja Pobjede o tome kakva je situacija sa prodajom i kvalitetom peleta ove sedmice, da li se poštuje odluka Vlade i da li će eventualno doći do privremene zabrane izvoza tog energenta. U Crnoj Gori se godišnje, prema podacima Monstata, proizvede od 80 do 90 hiljada tona peleta, dok su domaće potrebe oko 20 hiljada tona.

SPP: Hitno zabraniti izvoz

Iz Stranke pravde i pomirenja su saopštili da je stanovništvo koje se grije na pelet dovedeno u katastrofalno stanje.

– Kao da nije bilo dovoljno poskupljenje od 100 posto, već ni po tim cijenama građani ne mogu doći do peleta! Država mora hitno reagovati i donijeti totalnu zabranu izvoza makar do kraja godine. Tvrdimo da, kada bi se danas donijela odluka o zabrani izvoza, ni dva mjeseca ne bi bila dovoljna da se snabdiju sva domaćinstva, a sezona grijanja u mnogim gradovima sjevera je već počela –

istakli su iz SPP-a i pozvali građane na proteste ukoliko Vlada ne zabrani izvoz peleta.

Read Previous

Pokazali da im je mjesto na najvećoj evropskoj sceni

Read Next

Ponovo oslobođena Balaklija; Ukrajinska vojska: Do sada ubijeno skoro 60.000 ruskih vojnika