12/11/2023

Postupanje policajca nije motivisano na vjerskoj ili nacionalnoj osnovi

Fudbaler Damir Kojašević, prema izjavama trojice službenika policije, navodno je negodovao tokom rutinske kontrole u saobraćaju, a Uprava policije naglasila je da je tokom dosadašnje istrage isključena mogućnost da je postupanje policajaca bilo motivisano na vjerskoj ili nacionalnoj osnovi.

To piše u odgovorima Uprave policije koja sa Osnovnom državnim tužilaštvom u Podgorici danima ispituje okolnosti događaja od prošlog petka, tokom kojeg, kako se to vidi na objavljenom snimku, trojica policajaca udaraju Kojaševića nakon što su zaustavili njegov automobil u blizini škole “Marko Miljanov” na Koniku.

Na snimku se ne vidi da Kojašević na bilo koji način napada policajce.

”Službenici Uprave policije su o događaju upoznali državnog tužioca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici koji je naložio preduzimanje mjera i radnji iz nadležnosti policije. Policija je prikupila obavještenja na okolnosti događaja od tri pripadnika policije i izuzela video zapis na kojem je zabilježeno postupanje službenika policije prema D. K, kao i medicinsku dokumentaciju u kojoj je konstatovano crvenilo u predjelu vrata D. K. Sve će biti upućeno nadležnom tužiocu na dalje odlučivanje”, odgovorila je Uprava policije “Vijestima”.

Tokom istrage UP je uzela izjave od trojice službenika UP, među kojima su bila i dva pripravnika.

”Po izjavama policijskih službenika koji su bili na licu mjesta, D. K. je negodovao zbog policijske kontrole. Službenici Odjeljenja bezbjednosti Podgorica su prema D. K. sprovodili redovnu policijsku kontrolu”, navodi UP.

Policija je o spornom događaju upoznala i Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije Ministarstava unutrašnjih poslova, a nakon prikupljenih svih spisa predmeta oni će biti upućeni ovoj organizacionoj jedinici na dalje postupanje.

”Uprava policije će u skladu sa zakonskim propisima, inicirati pokretanje utvrđivanja disciplinske odgovornosti policijskih službenika, koji su postupali prema D. K”, navodi UP.

U članu 57 Zakona o unutrašnjim poslovima piše da se fizička snaga može koristiti radi zaštite bezbjednosti ljudi, odbijanja napada i sprječavanje bjeksta. U istom zakonu se navodi da policijski službenik sredstva prinude može upotrijebiti samo ako na drugi način ne može da izvrši zadatak, “srazmjerno opasnosti koja prijeti…”, i da se uvijek koristi najblaže sredstvo prinude koje garantuje uspjeh.

Poznati crnogorski fudbaler tvrdi da ga je više policijaca u petak u Podgorici, bez ikakvog razloga, napalo kada je krenuo po sina u školu.

”Išao sam u školu za sina, a ekipa policije je bila iza mene i upalil su rotaciju da me zaustave. Stao sam i pretresli su auto i mene. Pitali su me imam li što da prijavim, ko sam, što sam. Rekao sam da nemam nikakav prekršaj. Onda tu počinje maltretiranje, udarili su me par puta. Baš nikome ništa nisam uradio, još mi je ruka slomljena”, ispričao je Kojašević za CdM.

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić poručio je da će biti sankcionisan svako ko izađe iz okvira svojih ovlašćenja i zloupotrijebi uniformu.

”Policijski službenici su servis građana, pojedinci neće ukaljati časnu i odgovornu profesiju”, naveo je Adžić.

izvor: VIJESTI

Read Previous

MANS: Novoj parlamentarnoj većini sve je relativno, pa i Ustav, samo da izbora ne bude

Read Next

Građani krenuli ka Skupštini: Moramo odbraniti Crnu Goru; Vuksanović Stanković: Hoće da državu bace na koljena i uvedu u “zatvoreni Balkan”