12/08/2023

Posmrtni ostaci mitropolita Antonija uskoro u novoj grobnici

Prvi poglavar obnovljene autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve počivaće pored Crkve Ivana Crnojevića

Posmrtni ostaci mitropolita Antonija uskoro u novoj grobnici

Posmrtni ostaci prvog poglavara obnovljene, autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve mitropolita Antonija (Abramovića) uskoro će biti prenešeni u grobnicu koja se gradi uz Crkvu Ivana Crnojevića na Cetinju.

Kako je Pobjedi saopšteno iz CPC, grobnica se gradi na crkvenoj zemlji, a radovi su u toku.

“Sveštenstvo CPC je osveštalo grobnicu, a blagovremeno ćemo obavijestiti javnost kada će biti organizovan prenos posmrtnih ostataka blaženopočivšeg visokopreosveštenstva mitropolita Antonija”, rečeno je Pobjedi.

CPC je u redovnoj proceduri dostavila zahtjev Komunalnom preduzeću Cetinje, koje gazduje grobljima, odobrenje za parcelu za gradnju grobnice i spomenika mitropolitu Antoniju i u martu je dobijeno odobrenje.

Svaki vjernik i poštovalac Crnogorske pravoslavne crkve može uplatiti donaciju za gradnju spomenika mitropolitu Antoniju na žiro račun 530-467-67 NLB banka Montenegro.

Mitropolit Antonije prvi je vladika obnovljene CPC izabran na Opštecrnogorskom narodnom zboru na Cetinju na Lučindan, 31. oktobra 1993. godine. Umro je 18. novembra 1996. godine. Sahranjen je na Novom groblju na Cetinju.

Read Previous

Husein Pajević: HALALITE BRAĆO

Read Next

Ako progovorim, neće biti dobro: Prvi čovjek Granda ne želi da objavi autobiografiju