12/11/2023

Porodilja braunilu nosila pet mjeseci u veni, tužiće nikšićku bolnicu

Nikšićanka M.A. podnijeće tužbu protiv Opšte bolnice u Nikšiću zbog ugrožavanja zdravlja i nesavjesnog rada, nakon što joj je hirurškim putem uklonjena braunila iz vene na ruci, koja je, kako tvrdi, tu ostala nakon carskog reza 12. januara ove godine. Ona je juče ovlastila advokata za podnošenje tužbe. Braunila je otkrivena nakon što je zbog bolova u ruci, otišla na snimanje ultrazvukom. Operativni zahvat micanja stranog tijela iz vene obavljen je 30. maja u istoj bolnici.

“U nikšićkoj bolnici sam se porodila carskim rezom 12. januara ove godine i na svijet donijela dječaka. Braunila, koja mi je ostala u veni, stavljena je prije početka carskog reza. Nakon toga, kroz tu braunilu nisam primala terapiju, ali je ona svih tih dana stajala u veni. Prije izlaska iz bolnice, 16. januara, vadili su mi iglu, odnosno braunilu. Nakon mjesec i po dana, ruka me je počela boljeti, a ja sam prstom napipala nešto tvrdo. Mislila sam da se napravio čvor zbog braunile i nijesam išla da snimim ruku. Bol je prošao nakon nekoliko dana, da bi me ruka jako zaboljela 25. maja, i imala sam kroz cijelu ruku neugodan osjećaj hladnoće. Javila sam se hirurgu, koji je pretpostavio da je ostao dio braunile i da se hitno javim na ultrazvuk.

Dok sam čekala da uđem na snimanje, jedna od sestara sa porodilišta je čekala sa drugom pacijentkinjom snimanje, i u toku razgovora mi je rekla da su joj pominjali “taj slučaj”. To me tjera na razmišljanje da je sestra koja je vadila braunilu znala da je u veni ostao dio i da to nije prijavila. Na ultrazvuku je potvrđena pretpostavka doktora i odlučili su da hirurški zahvat obave 30. maja, kaže M.A.

M.A. ističe da je utvrđeno da se u veni stvorio mali tromb, te da je imala sreću što se nije pokrenuo ili što nije dobila sepsu.

“Nakon svega što mi se desilo, moram da kažem da nije problem u tome što se ta plastika slomila i tu ostala, nego u tome što je medicinski radnik to prećutao, što je moj život moglo da dovede u opasnost. Ovo moje javno obraćanje je i u cilju toga da se obrati pažnja na rad zdravstvenih radnika. Danas sam angažovala advokata koji će do petka podnijeti tužbu protiv bolnice, poručuje M.A. Ona dodaje da bi tužbu podnijela ranije, ali je morala da čeka ispravku u otpusnoj listi, gdje je bilo pogrešno upisano da je “strano tijelo prisutno dva mjeseca”, umjesto skoro pet mjeseci.

Iz Dana su juče pozvali direktorku Opšte bolnice u Nikšiću dr Dušanku Perović koja je kazala da su tokom septembra 2022. godine u toj ustanovi registrovana neželjena dejstva intravenskih kanila, takozvanih braunila, što su prijavili dobavljaču “Montefarmu”.

“U nekoliko slučajeva se dešavalo da se prilikom uklanjanja iz vene plastična cjevčica odvoji od drugog dijela (leptira) i ostane u veni. Kratkom hirurškom intervencijom se taj dio bezbjedno odmah ukloni iz vene. Naša ustanova je to neželjeno dejstvo prijavila dobavljaču “Montefarmu”, a oni su naravno proslijedili proizvođaču. Odgovor smo dobili 3. novembra 2022. godine u kome stoji da je ova kanila ponovo u prometu po preporuci proizvođača. I u ovom slučaju se desilo isto neželjeno dejstvo, koje ni medicinska sestra ni pacijentkinja u tom momentu nijesu registrovale. Kasnije kada je to konstatovano, kanila je hirurški odstranjena, kaže Perović.

“Iz razgovora sa hirurgom saznala sam da je intervencija trajala 15 minuta u lokalnoj anesteziji. Nije bilo nikakvih komplikacija, ni najmanje upalnih, niti trombotičnih promjena, što je upisano u medicinskoj dokumentaciji”, navodi Perović.

IZVOR: DAN

Read Previous

Draginja Vuksanović Stanković: SDP urušile ambicije Ranka Krivokapića za mjesto u Vladi, bilo i pregovora sa PES

Read Next

Danas protest zbog ocjenjivanja maturskog ispita za CSBH: Ne dozvolimo da prepisivanje postane pravilo