11/29/2023

Porfirije: Otuđenje Kosova de fakto ili de jure je neprihvatljivo, molimo se za mir

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfitije poručio je u Uskršnjoj poslanici da je otuđenje Kosova i Metohije od države Srbije neprihvatljivo i da se Crkva zalaže za zajednički život sa kosovsko-metohijskim Albancima jer tu „ima mesta za sve“.

„I kao što su nas snaga vere i molitve naših pravednih predaka i otaca provele kroz tesnace istorije, tako je potrebno da i danas, u svim pregnućima, poslušamo glas Crkve, glas Gospodnji: ujedinimo i umnogostručimo molitve za mir, za očuvanje Кosova i Metohije u Srbiji, za očuvanje naših svetinja. Ujedinimo i umnogostručimo svoje molitve za život u miru našeg naroda svuda, da se naša ili bilo čija stradanja ne ponove“, istakao je patrijarh Porfirije.

„Znajte da je molitva verujućeg naroda za mir, molitva Crkve za mir, jača od svakog oružja“, naveo je patrijarh Porfirije.

„Arhijereji i verni narod SPC, čije prvo ime jeste Pećka Patrijaršija, čvrsto i nepromenljivo su na stanovištu da je otuđenje Кosova i Metohije od države Srbije, posredno ili neposredno, de fakto ili de jure, neprihvatljivo“, istakao je patrijarh Porfirije.

On je naveo da se SPC „moli Spasitelju i zalaže za zajednički život, u međusobnom poštovanju i razumevanju sa kosovsko-metohijskim Albancima, jer ako u našim dušama ima mesta i za jedne i za druge, biće i na Кosovu i Metohiji mesta za sve“.

„Znamo i to da u našem narodu i danas ima dovoljno vere, dovoljno molitve i pravednosti, da sačuva i nas i sve oko nas i u vremenima koja dolaze“, naveo je patrijarh Porfirije.

On je naglasio i da se SPC moli i za „mir u Ukrajini, za prestanak stradanja i sukobljavanja jednoverne i jednokrvne braće, da neprijateljstvo i mržnju zamene prijateljstvo i ljubav“.

„Danas se Vaskrslom Gospodu posebno molimo za Ukrajinsku pravoslavnu crkvu, njenu jerarhiju i njen verni narod, koji su izloženi nepravdi, nasilju i progonu“, rekao je patrijarh Porfirije u Uskršnjoj poslanici.

On je „posebno pozvao na očuvanje srpskog jezika i ćiriličnog pisma na kojima je izgrađena srpska kultura“.

„Apelujemo da se normira upotreba ćiriličnog pisma u javnom prostoru, kao i da se obustavi nasilje nad srpskim jezikom i ukinu odredbe zakonâ koji to nasilje nameću, naročito kroz protivustavni zakon koji nameće takozvani rodno osetljivi jezik iza koga se krije borba protiv braka i porodice kao bogoustanovljenih svetinja i prirodnih oblika čovekovog ličnog i sabornog života“, poručio je patrijarh Porfirije.

Kako je naveo, „na jevanđelskim temeljima smo gradili i izgradili svoj način života, svoj etos, svoj sistem vrednosti, u kome su brak i porodica, zasnovani na ljubavi prema Bogu i na međusobnoj ljubavi, pretpostavka sklada u životu naroda, društva i države“.

Read Previous

Zaposleni iz Doma starih spasili povrijeđenu trudnicu i njenu ćerku u udesu kod Cetinja

Read Next

Samardžić: Do kraja godine suočićemo se sa nikad agresivnijim obavještajnim i hibridnim aktivnostima