12/10/2023

Popović: Porfirije oslobađa Crnu Goru od svih koji nijesu Srbi

Posjeta patrijarha SPC Porfirija nije imala nikakvih duhovnih ambicija i namjera, već je u kontekstu oslobađanja Crne Gore od svih koji nijesu Srbi u Crnoj Gori, ocijenio za Pobjedu pisac i predsjednik Crnogorskog društva nezavisnih književnika Milorad Popović.

Patrijarh Porfirije, koji boravi u trodnevnoj posjeti Crnoj Gori, na Instagram nalogu podijelio je snimak iz Herceg Novog.

“Sva je Boka lepa, napisao je sveti vladika Nikolaj. Ja ću sa vama danas podeliti jedan od nezaboravnih pejzaža Herceg Novog. Svetinje, ljudi, priroda – sve nas zove da se ovde vratimo”, napisao je Porfirije.

Popović kaže da su i ova izjava i posjeta u kontekstu takozvane denacifikacije Crne Gore.

“Odnosno oslobađanje Crne Gore od svih koji nijesu Srbi u Crnoj Gori, u ovom slučaju Boke u kojoj ne priznaje ni nacionalne Crnogorce, ni Hrvate”, rekao je Popović Pobjedi i dodao da dvije trećine sakralnog i kulturno-istorijskog nasljeđa u Boki pripada katoličkom civilizacijskom krugu.

Popović smatra da je danas na djelu u Crnoj Gori jedan vrlo razuđeni i brutalni sistematski plan uništavanja i asimilovanja crnogorske nacije.

“To stalno moramo ponavljati i unutar Crne Gore i van Crne Gore jer Crna Gora teži EU, a EU se temelji na ljudskim pravima, kako individualnim tako i kolektivnim”, istakao je.

Nema države

Komentarišući dolazak bivšeg ambasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića, koji je persona non grata u Crnoj Gori i njegovo predstavljanje kao ambasadora, Popović je naveo da time zvanični Beograd hoće da pokaže da Crna Gora nema ni nacionalnih osobenosti, niti državnog kapaciteta da bude samostalna država.

“To se, nažalost, i pokazuje. Ako je persona non grata ušla preko državnih granica Crne Gore, ako je to dopustilo Ministarstvo unutrašnjih poslova, ako se pri tome još nije oglasilo Ministarstvo vanjskih poslova. To još jednom pokazuje da Crna Gora nije nezavisna i suverena država u minimalnom kapacitetu”, poručio je Popović.

Porfirije je pozvao u Herceg Novi i Božovića, koji se već neko vrijeme predstavlja kao ,,ambasador Srbije“.

“Mislim da bismo svi trebali biti ponosni, na svoje korijene, nemanjićke vjekove koji ovdje svjedoče o prisustvu Srpske pravoslavne crkve i srpskog naroda u Boki i u današnjoj Crnoj Gori”, poručio je Božović, koji gotovo dvije godine ne obavlja nikakvu funkciju u diplomatskom predstavništvu Srbije u Podgorici.

I dalje se izdaje za ,,ambasadora Srbije“ u Crnoj Gori, pa je u tom svojstvu juče u Herceg Novom, tokom događaja koje je organizovala SPC, davao i izjave.

Read Previous

Milošević: Pokušaj moje diskreditacije, Sofiju Bulatović poznajem dugi niz godina

Read Next

Rebalans budžeta predložiće Vladi 1. ili 8. septembra