12/11/2023

Ponovo otkazani letovi Air Serbia, moguća i nova kašnjenja

Air Serbia (Er Srbija) je ponovo otkazala nekoliko letova. Kao razloge navode nepovoljne faktore, prije svega, nedostatak rezervnih djelova za remont. Istovremeno, danas je uspostavljena direktna avio-linija između Beograda i Ohrida. Srpska nacionalna avio-kompanija će do Ohrida saobraćati sa aerodroma „Nikola Tesla“ četiri puta nedjeljno.

Štrajkovi, nedostatak osoblja, loši vremenski uslovi, zagušenost vazdušnih puteva, globalni poremećaj lanca snabdijevanja djelovima za održavanje aviona, uslovili su kašnjenja ili otkazivanje letova svih svjetskih avio-kompanija, objašnjavaju iz Air Seria.

„Nije samo Air Serbia otkazala ovako veliki broj letova, i druge kompanije su to uradile, ali nažalost ulazimo u turističku sezonu kada će to biti sigurno daleko veći problem“, rekao je Aleksandar Seničić, direktor Jute.

Iz Air Serbia navode da su kašnjenja i otkazivanja i dalje moguća, i da je riječ o još jednom izazovnom letu.

„Moguća su kašnjenja, moguće je da će i dalje biti otkazivanje letova, ne samo kod nas, pričam generalno, zato je potrebno da putnici shvate da je ovo još jedna izazovna godina, još jedno izazovno ljeto“, rekao je Bojan Aranđelović, viši menadžer za planiranje i optimizaciju reda letjenja Air Serbia.

Na Aerodromu „Nikola Tesla“, putnici, iako svjesni činjenice da može da bude otkazan let, potvrđuju da nisu upućeni u prava i obaveze koje prema njima ima kompanija sa kojom su odlučili da putuju. Za RTS navode da će kontaktirati sa avio-kompanijom ili će sačekati svoj let na aerodromu.

Putnicima se savjetuje da zbog otkazivanja leta ne traže odštetu, nego prebacivanje na sledeći let iste avio-kompanije.

„Avio-kompanija ima obavezu da ili prerutira putnika ili preko svoje ili neke druge kompanije, i putnika dovede na mjesto za koje je uzeo kartu, ukoliko to nije u mogućnosti, onda je u obavezi da pokrije troškove putnika do momenta realizacije samog leta ili izvrši povraćaj ukupnog iznosa avio-karte“, istakao je Aleksandar Seničić.

Upućeni su saglasni da, ako ste kupili kartu direktno od avio-kompanije, u ovom slučaju Air Serbia, trebalo bi na vrijeme da dobijete obavještenje ukoliko avion kasni ili je otkazan.

„Moguće je da će biti optimizacija letova, moguće je da će biti pomjeranje letova, ali od izuzetne je važnosti da svi koji ovog leta budu putovali avionom, da li u redovnom ili čarter saobraćaju budu sigurni da imaju adekvatne kontakte na svojim rezervacijama bez obzira da li su kupili kartu direktno od avio kompanije ili preko turističkih agencija, kako bi u slučaju bilo kakve vrste poremećaja svaki putnik blagovremeno bio obaviješten“, naveo je Bojan Aranđelović.

Avio-saobraćaj je veoma kompleksan i regulisan strogim pravilima od kojih ne može da odstupa nijedna avio-kompanija, naglašavaju iz Air Serbia, koja u 2023. godini planira da preveze više od 3,5 miliona putnika, a ovog leta uključujući čartere letjeće na ukupno 92 linije.

rts.rs

Read Previous

Ovo su nove cijene goriva

Read Next

CG PENZIONER: Teško preživljavam, da nema ženine plate ja bih krepao