12/11/2023

Policija izvela na ulice neregistrovana oklopna vozila

Pala Vlada Dritana Abazovića angažovala je u utorak i oklopne transportere da čuvaju zgradu Vlade u Karađorđevoj ulici u Podgorici tokom građanskog protesta koji su podržale opozicione partije, a na kojem je bilo više od 17.000 građanki i građana iz svih krajeva Crne Gore. Ova vozila, kako je Pobjedi nezvanično potvrđeno u Upravi policije, nijesu registrovana, što znači da se nijesu smjela naći u saobraćaju – ali ipak su izvedena na ulice Podgorice?!

Dva takozvana „bova“ dovezena su ispred zgrade Vlade iz policijskog kampa na Zlatici i to u vrijeme saobraćajnog „špica“ – nešto poslije 16 sati. Krenuli su podgoričkim ulicama i bulevarima baš u trenutku kada su i organizovane kolone građanki i građana svojim vozilima počeli da „kruže“ gradom, vijoreći crnogorske državne zastave i krstaš barjake…

Očigledno je trebalo da uplaše one koji su se pripremali za protest.

Međutim, makar je takav utisak, uplašio se odlazeći premijer Dritan Abazović, pa su oklopni transporteri, umjesto na platou ispred zgrade Skupštine, gdje je protest organizovan, parkirani ispred zgrade Vlade.

Kada je dobio informacije da je prema Podgorici krenulo hiljade automobila iz svih crnogorskih gradova, Abazović je, vjerovatno, zahtijevao da zgradu u kojoj stanuje njegova pala vlada štite „bovovi“.

– Oklopna vozila nijesu izvedena sa bilo kakvom ofanzivnom namjerom, bila su ispred zgrade Vlade isključivo kao štit za slučaj mogućih nereda. Vozila nijesu bila naoružana i jedini zadatak je bio da se rašire mreže koje su sastavni dio „bova“ i koje u situacijama demonstracija služe kao dodatna zaštitna ograda, prvenstveno za potiskivanje mase. Samo je to bio cilj – rekao je izvor Pobjede iz Uprave policije.

Potvrdio je da transporteri nijesu registrovani i rekao da su do odredišta stigli u pratnji registrovanih policijskih vozila.

Prema našim nezvaničnim informacijama, ova vozila nemaju nikakvu dokumentaciju i pitanje je da li su ikada i registrovana.

Naš izvor nije želio da komentariše da li je Uprava policije puštanjem u saobraćaj neregistrovanih vozila prekršila zakon. Iz Uprave policije nijesu odgovorili na pitanja koja smo im uputili povodom angažovanja transporetra.

Oklopna vozila angažuju se u situacijama kada se očekuju nemiri i nasilje. S obzirom na to da je skup uredno najavljen, da je organizator NVO „Luča“, odnosno njen čelnik Nebojša Mrvaljević, preuzeo punu odgovornost za dešavanja, da su postojali redari i da ni riječju nije najavljivano bilo kakvo nasilje te da su građanke i građani upozoravani da protest mora biti miran i dostojanstven – proizilazi da je Abazović namjeravao da uplaši one koji su namjeravali da dođu, ali da se onda sam prepao.

A policija je u utorak još od jutarnjih sati počela sa mjerama zastrašivanja. Na vrata mnogih građana pozvonile su patrole sa zahtjevom za takozvane informativne razgovore. Poslije burne reakcije javnosti odustali su od namjere privođenja targetiranih.

U Nikšiću su, pošto nijesu imali nikakvu zakonsku mogućnost da zaustave ogromnu kolonu vozila koja su se zaputila ka Podgorici, odlučili da ih makar uspore. Policija je na izlazu iz ovog grada, ispred tunela Budoš, skoro pola sata držala „zarobljene“ stotine vozila. Nikšićanke i Nikšićani stigli su u Podgoricu sa malim zakašnjenjem.

U Budvi je bila zaustavljena kolona vozila koja je iz nekoliko primorskih gradova išla ka Podgorici…

Sve ovo nije iziritiralo građanke i građane koji su se našli na „udaru“ policije da revoltirani takvim ponašanjem čuvara javnog reda i mira izazovu bilo kakav incident. Skup je prošao mirno, dostojanstveno i sa jasnom porukom „Ima nas“ i da će građanska, proevropska Crna Gora stati u odbranu Ustava, institucija i države Crne Gore.

Read Previous

“Udruženje fudbalskih trenera” zamjerilo Mojašu Radonjiću što je došao na skup “Ima nas”

Read Next

Samohranoj majci četiri maloljetne ćerke potrebna pomoć