12/10/2023

Pokret Evropa sad 26 odsto, Zajedno 23, Za budućnost Crne Gore 15,1, Hrabro se broji 13…

Prema preliminarnim rezultatima parlamentarnih izbora koje je objavio Centar za demokratsku tranziciju, Pokret Evropa sad je osvojio 26 odsto glasova ili 24 mandata, Zajedno (DPS-SD-DUA-LP) – 23 odsto ili 21 mandat, Za budućnost Crne Gore (NSD-DNP-RP) – 15,1 odsto ili 14 mandata, Hrabro se broji (Demokrate-URA) – 13 odsto ili 12 mandata, Bošnjačka stranka 6,8 odsto ili šest mandata, Albanski forum – 1,7 odsto ili dva mandata i Albanska alijansa – 1.5 odsto ili jedan mandat. Međutim, kako je kazala programska direktorica CDT-a Milica Kovačević, potrebno je sačekati rezultate lista koje su blizu generalnog cenzusa od 3 odsto, ali i rezultat HGI koja treba da ispuni vrlo specifični manjinski cenzus i da bi osvojila mandat ima ne samo više od 0,35 odsto nego i manje od 0,7 odsto. Današnji izborni dan karakterisala je značajno manja izlaznost nego na ranijim parlamentarnim i predsjedničkim izborima-58 odsto. Ovo su treći izbori u posljednjih devet mjeseci – u oktobru prošle godine održali su se lokalni izbori u većini crnogorskih opština, potom su bila dva kruga predsjedničkih izbora u martu i aprilu.

Procjene CDT-a na osnovu 100 odsto obrađenog materijala: Sačekati rezultate lista koje su blizu cenzusa 

Potrebno je sačekati rezultate lista koje su blizu generalnog cenzusa od 3 odsto, ali i rezultat HGI koja treba da ispuni vrlo specifični manjinski cenzus i da bi osvojila mandat ima ne samo više od 0.35 odsto nego i manje od 0.7 odsto. To je poručila programska direktorica CDT-a Milica Kovačević. 

Ona je pojasnila da se projekcija radi na osnovu uzorka, da svaki uzorak nosi određenu mogućnost greške i zbog toga je pažljivo saopštila gdje može doći do varijacija koje mogu eventualno minimalno promijeniti neke od ovih brojeva.

Liste koje prema uzorku CDT-a prelaze cenzus, ulaze u raspodjelu mandata i osvajaju sljedeće mandate:

  • PES – 26 odsto – 24 mandata
  • Zajedno (DPS-SD-DUA-LP) – 23 odsto – 21 mandat
  • Za budućnost CG (NSD-DNP-RP) – 15.1 odsto – 14 mandata
  • Hrabro se broji (Demokrate-URA) – 13 odsto – 12 mandata
  • BS – 6.8 odsto – 6 mandata
  • Albanski forum – 1.7 odsto – 2 mandata
  • Albanska alijansa – 1.5 odsto – 1 mandat

Kako stvari stoje, kazala je, u parlamentu će biti HGI sa 0.7 odsto glasova (1 mandat).

“To je prema zakonu jedan magični prag. HGI zapravo taj mandat osvaja ako osvoji više od 0.35 odsto, ali manje od 0.7 odsto. Mi smo zamolili naše statističare da nam kažu precizan podatak. Trenutno to je 0.699 odsto. Dakle, HGI prema našem uzorku ima taj mandat, ali ovo je situacija koju treba uzeti sa dozom rezerve”, objasnila je Kovačević.

Dodala je da postoje liste koje su blizu cenzusa od 3 odsto.

“Tu izdvajam SDP – 2.9 odsto, SNP-DEMOS – 2.8 odsto osvojenih glasova. Postoje situacije kad uzorak daje određenu sliku i projekciju, ali svakako treba biti uzdržan i sačekati konačne rezultate DIK-e”, dodala je ona i poručila da se u krupnim brojevima vidi koje će liste u budućnosti odlučivati o formiranju Vlade u Crnoj Gori.

Direktor agencije Damar Vuk Čađenović je ocijenio da se, na osnovu trenutne raspodjele mandata, ne može očekivati stabilna izvršna vlast.

“Kada govorimo ukupno o rezultatima ovih izbora, moramo reći da su oni očekivani. Čini se da će buduća Vlada opet biti kratkog vijeka, tako da ne očekujem da ćemo imati stabilnu Vladu u narednom periodu. Biće zanimljiv proces formiranja same Vlade”, naveo je Čađenović.

cdm

Read Previous

CDT: Do 19 sati glasalo 50,3 odsto birača, CEMI: 50,8 odsto

Read Next

Šehović: SD će imati tri poslanička mandata u Skupštini