12/08/2023

Počinje pobuna protiv Putina: Najavljen veliki protest, šalje hiljade Rusa u smrt

Pokret „Vesna“ pozvao je na sveruske protestne akcije protiv mobilizacije koju je najavio ruski predsjednik Vladimir Putin, prenosi nezavisni ruski medij Meduza.

Aktivisti pozivaju građane da se okupe večeras u 19 sati  u centru svojih gradova.

„Hiljade Rusa – naših očeva, braće i muževa – biće bačeno u mašinu za mljevenje mesa rata. Zašto će umrijeti? Zašto će majke i djeca proliti suze?“, navodi se u saopštenju pokreta.

Isti pokret juče je pred očekivano usvajanje amandmana na ruski zakon u Dumi kojim je uveden pojam „mobilizacija“, „ratno stanje“ i „ratno vrijeme“ pozivao ruske vojnike da odbiju da učestvuju u ratu i predaju se na vrijeme, piše Danas.

Najistaknutiji ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni, koji se trenutno nalazi u zatvoru, rekao je da Putin šalje još Rusa u smrt zbog neuspjelog rata, prenosi Rojters.

„Jasno je da se zločinački rat pogoršava, produbljuje, a Putin pokušava da u to uključi što više ljudi“, rekao je Navaljni u video poruci iz zatvora koju su snimili i objavili njegovi advokati.

Navaljni je dodao da Putin želi da umrlja krvlju stotine hiljada ljudi u ovom sukobu.

Vladimir Putin je, podsjetimo, jutros najavio delimičnu mobilizaciju u Rusiji.

U obraćanju Rusima, on je rekao da se to radi „na zaštiti naše domovine, njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, kako bi se osigurala bezbjednost našeg naroda i naroda na oslobođenim teritorijama“. Samo građani koji su u rezervi biće podvrgnuti obaveznom vojnom roku, naveo je.

Read Previous

Šta kaže Ustav: Kad prestaje mandat Skupštini?

Read Next

Abazović sa senatorom Libermanom: Korupcija i organizovani kriminal generator većine problema u regionu