01/29/2023

Počela saslušanja kandidata za sudije Ustavnog suda; Aković: Na ovu kandidaturu dolazim kao Srbin, nema tog lidera koji bi mogao uticati na moje odluke

Ustavni odbor počeo je u plenarnoj sali parlamenta sjednicu na kojoj će članovi tog skupštinskog tijela obaviti konsultativno saslušanje kandidata prijavljenih na Javni poziv za izbor četvoro sudija Ustavnog suda. Sjednicu prati veliki broj zainteresovanih za ovaj proces, a među njima je i šefica Delegacije EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa.

Aković: Na ovu kandidaturu dolazim kao Srbin

Danas su pozvana tri kandidata za sudiju Ustavnog suda, a prvi je Marijan Aković.

Aković je na početku izlaganja istakao da vjeruje da će napokon doći do blokade ustavnog procesa.

Naglašava da motiv za apliciranje mu nije karijerizam, te da nije član nijedne partije.

“Na ovu kandidaturu dolazim kao Srbin, čovjek koji živi u Crnoj Gori”.

Kazao je da ne gradi iluzije da će biti izabran za sudiju Ustavnog suda.

Istakao je da mu je stalo da se deblokira Ustavni sud.

“Zamolio bih da napokon dozvole da se deblokira Ustavni sud”, naveo je Aković.

Vesnu Pavićević iz DPS-a zanimalo je na koji način bi Aković njegovim radom doprinijeo radu Ustavnog suda, te da li je tokom rada imao vrstu rada i edukaciju kao sudija.

Aković je kazao da je frapiran uslovima u kojem rade zaposleni Ustavnog suda.

“Pokušao bih da u što kraćem roku pristupim stvaranju optimalnih uslova za rad kolega sudija”, dodao je Aković.

Jovanka Laličić iz DPS-a zanima koji je motiv Aković da se prijavi na konkurs.

Aković je istakao da objektivno vidi da treba izbrati depolitizovanog sudiju US, koji je aplicirao bez ličnog i političkog interesa te da je jedan od tih.

“Nema tog lidera koji bi mogao uticati na donošenje moje ustavne odluke. Dvadeset godina se ne bavim politikom. Nikad ne bi konkurisao u drugom navratu izbora sudija, stavio bi tačku na to ako ne bi bio izabran sad. Moja percepcija je takva da teško može doći do izbora sudija US i ovog puta”, istakao je on.

Podsjećamo, Ustavni odbor konstatovao je juče da 26 kandidata ispunjavaju zakonske uslove za izbor četvoro sudija Ustavnog suda Crne Gore na osnovu javnog poziva od 25. decembra.

Na sjednici je razmatran izvještaj Komisije koja je pregledala dokumentaciju 27 kandidata koji su konkurisali za sudije Ustavnog suda, a odbačena je prijava Blagote Mitrića jer je bila nepotpuna.

Na javni poziv prijavili su se i Marijan Aković, Snežana Armenko, Alija Beganović, Narcisa Maja Bošković, Nikola Golubović, Sulejman Guči, Dragana Đuranović, Azra Jasavić i Snežana Jonica.

Prijave su podnijeli i Fadil Kardović, Danica Kovačević, Jovan Kojičić, Sanja Maslenjak, Darko Mugoša, Medina Mušović, Jadranka Novaković, Zdenka Perović, Ivan Radojičić, Savo Rašović, Faruk Resulbegović, Jelena Ružičić, Momirka Tešić, Edmond Ujkaj, Azra Cama, Maja Šćepanović, Amer Šukurica.

Na posljednjem glasanju u parlamentu niko od četiri predložena kandidata za sudije Ustavnog suda nije dobio potrebnu većinu, ni u prvom ni u drugom krugu glasanja.

Ustavni sud, od ukupno sedam, ima samo troje sudija i od septembra prošle godine nema kvorum za odlučivanje.

Sudije Ustavnog suda bira Skupština Crne Gore na 12 godina, dvotrećinskom, odnosno tropetinskom većinom glasova poslanika.

cdm.me

Read Previous

Aćimić pušten iz pritvora

Read Next

Najljepše za danas: Frizer oduševio potezom tokom šišanja djevojke oboljele od tumora