12/10/2023

PISONERO NAKON OTVARANJA FABRIKE VOTKE U NK: Pratimo dešavanja

Pomno pratimo situaciju na Zapadnom Balkanu, uključujući bilo koji razvoj događaja koji se može shvatiti kao zaobilaženje sankcija koje su usmjerene na Rusiju, poručila je portparolka Evropske komisije (EK) Ana Pisonero osvrnuvši se na nedavno otvaranje fabrike ruske votke “Beluga” u Nikšiću.

Ona je podvukla da je sprovođenje restriktivnih mjera odgovornost svih zemalja koje su ih prihvatile.

– Sprječavanje zaobilaženja restriktivnih mjera EU usvojenih kao odgovor na ruski agresorski rat protiv Ukrajine je od najveće važnosti – navela je Pisonero u izjavi za Pobjedu.

Dodala je da pozdravljaju punu usklađenost Crne Gore sa spoljnom i bezbjednosnom politikom Evropske unije (EU) i posvećenost primjeni restriktivnih mjera EU.

Podsjećamo, u Nikšiću je prije dva dana svečano otvorena fabrika u kojoj će se proizvoditi jedan od najprepozantljivijih brendova u svijetu – Beluga votka, a svečanosti su, osim vlasnika i direktora internacionalne kompanije, prisustvovali i premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović, potpredsjednik Vlade Crne Gore Vladimir Joković i predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević.

Abazović je još u februaru najavio otvaranje ove fabrike, a kako je tada naveo, ambicija je da fabrika razvija izvoz za tržište cijelog svijeta sa brendom Beluga Montenegro, osim ruskog koje je pokriveno domaćom proizvodnjom.

Međutim, koliko su ciljevi nerealno postavljeni možda najbolje govori činjenica da je Beluga, zbog invazije Rusije na Ukrajinu koja traje već gotovo godinu, nepoželjna u SAD, ali i u nekim zemljama Evropske unije, a pored ostalog, 9. jula 2022. godine kompanija je zbog sankcija uvedenih Rusiji morala da obustavi rad skladišta u Rigi (Letonija). Time je izvoz ruske votke postao praktično nemoguć.

Osim toga, ukrajinska vlada je putem sajta „War and sancion“ (Rat i sankcije) pozivala države širom svijeta da uvedu sankcije vlasniku kompanije Aleksandru Mečetinu zbog, kako su objasnili, podrške Ruskoj Federaciji.

Mečetin je, kako se navodi na tom sajtu, član Upravnog odbora i stvarni vlasnik Rojal kredit banke koja „finansijski, materijalno ili na bilo koji drugi način podržavanja radnje Ruske Federacije koje narušavaju ili ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine“.

U ovoj fabrici je već zapošljeno više od 150 radnika.

Read Previous

Crnogorci remizirali sa Makedonijom

Read Next

 Śutra mečevi 30. kola Meridianbet lige Crne Gore