09/22/2023

Pisonero i Popa: EU zabrinuta zbog glasanja u Skupštini, sudije Ustavnog suda moraju biti hitno izabrane

Evropska unija je zabrinuta zbog usvajanja Zakona o predsjedniku kojim se zapravo mijenjaju prerogativi predsjednika kroz usvajanje zakona po hitnom postupku, kazale su portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Hernandez i ambasadorka EU u Crnoj GoriOana Kristina Popa.

“Svi zakonodavni akti treba da budu u skladu sa Ustavom. Ovo pitanje je posebno osjetljivo zbog odsustva efikasnog ustavnog suda, gdje parlament u više navrata nije uspio da imenuje potreban broj sudija kako bi obezbijedio njegovo pravilno funkcionisanje. Članovi Ustavnog suda moraju biti hitno imenovani”, poručuje Pisonero Hernandez za Pobjedu.

Evropska unija pozvala je političke aktere da tragaju za brzom deeskalacijom i dogovore se o rješenju “trenutnog političkog ćorsokaka”, kako bi se ostvarila želja građana Crne Gore da se pridruže EU.

“Godišnji izvještaj EU izrazio je zabrinutost povodom pitanja vladavine prava i odsustva političkog dijaloga”, podsjetila je Pisonero.

I ambasadorka EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa istakla je da sudije Ustavnog suda moraju biti hitno izabrane.

“EU poziva sve političke aktere da rade na brzom smirivanju tenzija i da se dogovore o rješenju trenutne političke blokade, kako bi u skladu sa željom građana ostvarili napredak u pristupanju EU”, ponovila je Popa.

cdm

Read Previous

DPS: Odustati od Zakona o predsjedniku, spremni za dogovor oko Ustavnog suda

Read Next

Mitrić: Ustav Crne Gore bačen pod noge, trebalo bi da je sud u Strazburu sada nadležan