PEN centar: Promoteri bezočnih laži nemaju pravo da se prikazuju kao moralni arbitri

„Nakon najnovijih dešavanja na Cetinju potvrđuje se da je ključni faktor destabilizacije crnogorskoga društva Crkva Srbije, kako je to nedavno prepoznato i u rezoluciji Evropskoga parlamenta“, poručili su iz Crnogorskog PEN centra.

U reagovanju povodom provokacija Crkve Srbije na Cetinju, kako navode, potvrđuje se i da dio civilnoga sektora svojim relativizatorskim saopštenjima i projektima potpomaže takvo djelovanje Crkve Srbije.

„Kontinuirano podgrijavanje nacionalističkih strasti, ratno huškanje, organizovano izazivanje tenzija, okupljanje paramilitarnih organizacija, propagiranje šovinističkih i kulturrasističkih stavova, produbljivanje podjela u društvu te protivustavni status i pogubni politički uticaj u crnogorskome društvu obilježili su proteklih trideset godina, a osobito posljednje dvije godine, djelovanje Crkve Srbije u Crnoj Gori“, podsjećaju iz PEN centra.

Zloupotreba đece za ostvarivanje političkih, velikodržavnih ciljeva, kako dodaju, bio je jedan od najsramnijih mehanizama aktivnosti Crkve Srbije u Crnoj Gori.

Napominju da je taj mehanizam viđen i 25. 4. na Cetinju, u Vladičinoj bašti, đe su, kako ističu, predvođena popovima i kaluđericama đeca instruirana da pjevaju skaredne pjesme kojima se prizivaju nova prekrajanja granica na Balkanu.

„Umjesto jasne osude javnosti zbog organizovane provokacije i adresiranja odgovornosti Crkvi Srbije za još jedan perfidni pokušaj provokacije sukoba, nevladina organizacija Centar za demokratsku tradiciju oglasila se reagovanjem dostojnim spin manipulatora i relativizatora koji truju regionalnu medijsku scenu“, navode iz Crnogorskog PEN centra.

Prećutao je, ističu, nevladin sektor – uz nekoliko časnih izuzetaka – civilizacijski sunovrat u koji Crna Gora hrli već duže od dvije godine.

„Nijesu glasa puštile vedete civilnoga sektora ni na otvorenu nacionalnu i vjersku segregaciju, ni na revanšizam, ni na otimanje kulturne baštine, ni na fašizaciju i klerikalizaciju društva, prespavali su i śeču kadrova u prosvjetnome sektoru i raspad bezbjednosnoga sistema.

Nijesu se živi čuli ni na rasturanje resora kulture i sporta, nije ih zanimalo ni svakodnevno kršenje Ustava i zakona, ali su se nakon pada Krivokapić-Abazovićeve vlade prenuli iz zimskoga sna i pozicionirali kao moralni arbitar u procjeni je li gora zloupotreba đece u svrhu promocije klerofašizma ili ugrožavanje njihove bezbjednosti usljed kamenovanja autobusa“, navode iz PEN centra.

Ovim povodom pozivali su crnogorske državne organe da ispitaju sve okolnosti vezane za navode o mogućem kamenovanju autobusa i adekvatno sankcionišu počinioce.

„Isto tako, od državnih organa očekujemo da istraže okolnosti pod kojima su đeca od strane popova Crkve Srbije zloupotrijebljena u šovinističke svrhe, ali i ranije navode koji ukazuju na to da je Cetinjski manastir okupljalište lica s bogatim kriminalnim dosijeom, o čemu svjedoče i fotografije naoružanih civila fotografisanih u Cetinjskome manastiru 5. 9. 2021. godine, na što je uprkos upozorenjima dijela javnosti, izostala adekvatna reakcija i od Uprave policije i od Agencije za nacionalnu bezbjednost“, ukazuju iz PEN centra.

Napominju i da je fabrikovanje narativa o dva nacionalistička pola od kojih Crnoj Gori prijeti podjednaka opasnost, danas unosan posao.

„Oni koji su se opredijelili da na toj simulakrumskoj koncepciji izgrađuju svoju poslovnu politiku, na to svakako imaju pravo. No nemaju pravo da se kao promoteri bezočnih laži prikazuju kao moralni arbitri u crnogorskome društvu, jer svojim relativizacijama, bilo da su proizvod neznanja bilo loše namjere, ne pomažu uspostavljanju dijaloga i prevazilaženju problema, već, naprotiv, doprinose normalizaciji klerofašističkoga diskursa i djelovanja kao najvećih opasnosti po crnogorsko sekularno, građansko i multikulturno društvo“, poručuju iz Crnogorskog PEN centra.