01/29/2023

Opomena učiteljici zbog listića koji je stavljala u đačku svesku sa porukom: Gorski vijenac je najsrpskije djelo

U podgoričkoj Osnovnoj školi ,,Pavle Rovinski“ učiteljica Milojka Kljajević je kažnjena opomenom zato što je đaku u svesci zalijepila listić na kojem je napisala, pored ostalog, da je Njegošev Gorski vijenac „najsrpskije djelo“ i da se s pravom može nazvati i „srpskom Biblijom i svojevrsnim srpskim manifestom“.

Direktorica ove škole Dijana Laković kazala je Pobjedi da je učiteljica bila uključena u organizovanje priredbe povodom rođenja Njegoša. Jednom đaku, koji je trebalo da učestvuje u priredbi, zalijepila je u svesku listić na kom je napisano:

„Njegošev Gorski vijenac je najsrpskije djelo i spravom se može nazvati i srpskom biblijom i svojevrsnim srpskim manifestom, u koji je veliki pjesnik ugradio bez ostatka svoju Crnu Goru, onu koja je vjekovima pobjeđivala i koja će i dalje pobjeđivati sve ,,tmuše” koje se naprežu da je iščupaju iz Srpstva.”

Uprava škole je dobila prijavu o ovom slučaju, te su reagovali. Razgovarali su, kaže direktorica, sa učiteljicom. Izrečena joj je opomena sa naglaskom da tekst ne odgovara zvaničnom školskom programu, te da je apsolutno neprihvatljiv uzrastu učenika prvog razreda. Takođe joj je sugerisano da takva svoja uvjerenja saopštava na mjestima koja su za to namijenjena – okrugli stolovi i slično, a ne nikako u školi. Učiteljica je instistirala da je to dio biografije Njegoša. Ispostavilo se da đak, kaže Laković, kome je dat sporni tekst, nije došao u školu, te zamisao Kljajević ,,nije realizovana”.

Na pitanje da li smatra da je opomena blaga kazna za urađeno, direktorica je rekla da razumije da je ozbiljan prestup i da je izrečena mjera možda blaga, ali da ne očekuje da se tako nešto ponovi. U slučaju ponovnog neprihvatljivog postupka uslijediće disciplinski postupak. Laković je ostakla da je Ministarstvo prosvjete upoznato sa ovim slučajem.

POBJEDA

Read Previous

Evo ko bi mogao biti kandidat DPS-a na preśedničkim izborima, Borovinić – Bojović kandidat DF-a?

Read Next

Mrvaljević: Bratskim zagrljajem SNP i URA do kraja u prljavom poslu izbora direktora Policijske akademije